Πολιτική|04.05.2020 17:59

Φωτιές ανάβουν οι σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμάτων σε 23 δήμους της Αττικής

Άρης Χατζηγεωργίου

Πυρά και μέσα από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας δέχεται συγκεκριμένη διάταξη του «περιβαλλοντικού» νομοσχεδίου η οποία προβλέπει τη λειτουργία 23 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε δήμους της Αττικής και την Ερμιονίδα.

Στα Βριλήσσια, έναν από τους 23 αυτούς δήμους, οι δύο επικεφαλής των μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Αργύρης Ντινόπουλος και Γιάννης Πισιμίσης, υποστηρίζουν ότι πέτυχαν να πείσουν τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να εξαιρέσει τον χώρο που περιγράφεται στο άρθρο 92 του νομοσχεδίου και βρίσκεται στην άλλοτε «Ναυτική Βάση». Ταυτόχρονα, πυκνώνουν οι αντιδράσεις για αντίστοιχους χώρους που αφορούν τους Δήμους Πειραιά, Περάματος και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για χώρους που ήδη χρησιμοποιούν οι δήμοι για διάφορες χρήσεις που έχουν σχέση με την καθαριότητα αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την νομιμοποίησή τους. Στο νομοσχέδιο εγκρίνονται οι θέσεις για προσωρινή λειτουργία (5 έτη) στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Ασπρόπυργου, Βάρης–Βούλας– Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Βύρωνος, Γλυφάδας, Ερμιονίδας, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Πειραιά, Περάματος, Περιστεριού, Πετρούπολης, Ραφήνας–Πικερμίου, Σαλαμίνος, Σπάτων–Αρτέμιδος και Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) είναι υποδομές αναγκαίες για την ομαλή λειτουργία των πόλεων, «με γνώμονα την εύρυθμη αποκομιδή των απορριμμάτων των παραπάνω δήμων και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας κρίνεται ως πλέον κατάλληλη η προσωρινή λειτουργία των ΣΜΑ στις θέσεις όπου ήδη λειτουργούν» και μετά την πενταετία δεν επιτρέπεται παράταση της προσωρινής λειτουργίας. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης επιτρέπουν να γίνεται μια πρώτη ομαδοποίηση των απορριμμάτων ώστε να μην πηγαίνει κάθε απορριμματοφόρο στον ΧΥΤΑ Φυλής αλλά να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερα φορτηγά ή να διαχωρίζονται αν δεν υπάρχει ξεχωριστή διαλογή ανάλογα με το υλικό.

Το θέμα των 23 ΣΜΑ είχε συζητηθεί στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) χωρίς να καταγραφούν ενστάσεις, αντίθετα με ότι έγινε για άλλο άρθρο (93) που εμπλέκει την Περιφέρεια Ιονίων Νησων στην διαχείριση των απορριμμάτων. Ομως, το τοπικό κλίμα άλλαξε καθώς εκδηλώθηκαν σφοδρές αντιδράσεις στα Βριλήσσια από τον πρώην Δήμαρχο και πρώην Υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και τον Γιάννη Πισιμίση. Προέρχονται και οι δύο από την Νέα Δημοκρατία και είχαν διεκδικήσει τον Δήμο Βριλησσίων λαμβάνοντας ο πρώτος 27,16% και ο δεύτερος 25,98% των ψήφων, την πρώτη Κυριακή των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Τον δημαρχιακό θώκο επανακατέλαβε την δεύτερη Κυριακή ο Ξένος Μανιατογιάννης που είχε λάβει 29,27% στον πρώτο γύρο.

Βρέθηκε, έτσι, ο κ.Μανιατογιάννης, προερχόμενος εκείνος από το ΠΑΣΟΚ, να στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης ενάντια στους δύο γαλάζιους αντιπάλους του. Μάλιστα, στον τοπικό τύπο, βγήκαν αντικρουόμενα δημοσιεύματα καθώς ορισμένα ανέφεραν ότι ο Αργύρης Ντινόπουλος έλεγε πως εκείνος πέτυχε να μεταπείσει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και άλλα πως ήταν επιτυχία του Γιάννη Πισιμίση. Αντιδράσεις καταγράφονται και από τους εργαζομένους στην Καθαριότητα οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι αν το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων μεταφερθεί όπως παλιά στον Ασπρόπυργο, δεν θα γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών γιατί θα χάνεται αμέτρητες εργατοώρες στις διαδρομές.

Η φωτιά που άναψε όμως στα Βριλήσσια, επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές. Ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ειρωνικό το γεγονός ότι αντίπαλες παρατάξεις καταγγέλουν την συμπερίληψη στο άρθρο 92 και ενός χώρου στο Παλαιό Δημοτικό Κοιμητήριο που λειτουργεί ως αμαξοστάσιο από τις εποχές που εκείνες διοικούσαν τον δήμο. Η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατηγορεί τον Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο ότι δεν φρόντισε να γίνει διαβούλευση πριν περιληφθεί στο άρθρο 92 χώρος για Μεταφόρτωση Απορριμμάτων στο Πανόραμα Βούλας.

Για τον Δήμο Πειραιά, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν με ειρωνική διάθεση από τον Νίκο Μπελαβίλα που επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο ορίζεται ως χώρος ΣΜΑ «τμήμα επί της οδού Αναπαύσεως, επιφανείας 9.046,45 τ.μ.». Ο κ.Μπελαβίλας ανέφερε ότι στην οδό Αναπαύσεως υπάρχει μόνο το Νεκροταφείο του Πειραιά και προφανώς πρόκειται για χώρο που ήδη υπάρχει στο Σχιστό, κοντά στο εκεί νεκροταφείο. Σφοδρή ακολούθησε η διαμαρτυρία του Δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου που αναφέρει ότι «γίνεται προσπάθεια να αδειοδοτηθεί ως χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων έκταση στην περιοχή του Σχιστού που βρίσκεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά». «Σε αυτή την έκταση εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Δήμος Πειραιά ήθελε να μεταφέρει μέρος των σκουπιδιών του μακριά από την πόλη του, μέσα στα δικά μας σπίτια», προσθέτει ο κ.Βρεττάκος και καλεί «τους βουλευτές όλων των κομμάτων Α’ και Β’ Πειραιά να μην αφήσουν να περάσει αυτό το περιβαλλοντικό έγκλημα κατά των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας» δηλώνοντας «προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το Σχιστό και η πόλη μας δεν θα συνεχίσει να είναι ο οικοδεσπότης όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Αττικής».

Από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος, πάντως, δεν διευκρινίζεται τι τελικά θα γίνει με τους 23 ΣΜΑ και αν κάποιος θα αποσυρθεί. Αυτό που αποσύρεται για να επανέλθει σε άλλο νομοσχέδιο είναι το άρθρο 99 που έδινε την δυνατότητα να δημιουργηθούν ξενοδοχεία στις περιοχές Ψυρρή και Μεταξουργείου χωρίς να ισχύει πλέον ο περιορισμός των 100 κλινών. Για το θέμα αυτό είχε προγραμματισθεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων η οποία αναβάλλεται.

περιβαλλοντικό νομοσχέδιοαπορρίμματαΔήμοι