Πολιτική|06.05.2020 19:45

Σκληρή γραμμή από τον Τσίπρα μετά την πρόβλεψη της Κομισιόν για 9,7% ύφεση

Βούλα Κεχαγιά

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους για το θέμα της ύφεσης ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν με εκτίμηση για το 2020 στο 9,7%. Τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συγχρόνως προβλέπει αύξηση της ανεργίας στο 19,9% σχολίασε με αιχμηρό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για ανευθυνότητα της κυβέρνησης που «δεν είναι σε θέση ούτε καν μία σοβαρή πρόβλεψη να κάνει για την ύφεση».

Σημειωτέον πως και χθες από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε έμφαση στις αντιφάσεις που καταγράφηκαν ανάμεσα στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών 4,7% και του πρωθυπουργού 10% για να επισημάνει πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας παραμένουν ίδια μολονότι η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν για μηδενική ύφεση και τώρα το δυσμενέστερο σενάριο κατά τον Χρ. Σταίκούρα είναι το 7,9%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και με ανάρτησή του στα social media ανέφερε πως «το χειρότερο είναι πως η στρατηγική της ανεπαρκούς στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις δεν οφείλεται στην ανικανότητα των υπουργών του κ. Μητσοτάκη αλλά στην προσωπική του επιλογή, διότι -αν και κυνική- είναι συνειδητή του επιλογή, να αντιμετωπισθεί η πανδημία ως ευκαιρία για έναν νέο γύρο αναδιάρθρωσης της οικονομίας». Κατέληξε λέγοντας ότι το σχέδιο Μητσοτάκη είναι «αντί Μένουμε όρθιοι, Μένουμε με την ελίτ…».

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για την ύφεση και τον πρωθυπουργό προκάλεσαν την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που διαπίστωσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαίρεται επειδή η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια ώρα ωστόσο η Κουμουνδούρου σχολίαζε πως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν αμήχανα την Κομισιόν για την πρόβλεψη ύφεσης 9,7% για το 2020 υπονοώντας ότι αυτό οφείλεται στην κυβερνητική επιλογή να μην στηρίξουν ουσιαστικά εργαζόμενους και επιχειρήσεις. «Να υποθέσουμε ότι οι κύκλοι του κ. Σταϊκούρα διαψεύδουν και τον κ. Μητσοτάκη που προέβλεψε ύφεση 10%» διερωτήθηκαν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

Τα στοιχεία της Κομισιόν που εμφανίζουν την Ελλάδα ως πρωταθλήτρια στις προβλέψεις για ύφεση και ανεργία σχολίασαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι αρμόδιοι τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Τσακαλώτος και Παππάς. Τα δύο στελέχη χαρακτηρίζουν αδιανόητο το να συνεχίζουν να ισχύουν τα ίδια μέτρα τόσο για προβλέψεις ύφεσης στο 0% ή στο 4,7% και για προβλέψεις στο 10% και ρωτούν ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να ανασχέσουν μία πιθανή κατά την Κομισιόν ύφεση μεγαλύτερη και από το 9,7%.

υπουργείο ΟικονομικώνΚομισιόνΣΥΡΙΖΑ