Πολιτική|09.05.2020 12:35

Σαντορινιός: Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τα νησιά - Καμία μέριμνα για τουρισμό

Newsroom

«Οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπιση της κρίσης του Τουρισμού, λόγω της πανδημίας, είναι καταστροφικές για τα νησιά», ανέφερε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο συζήτησης στην Βουλή. Ο κ. Σαντορινιός υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τα νησιά, τα οποία όπως είπε θα υποφέρουν περισσότερο και θα βιώσουν τα περισσότερα λουκέτα, τις περισσότερες απολύσεις ενώ απέδωσε την καθυστέρηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό στο ότι η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέες ελίτ, οι οποίες θα διαχειρίζονται τον Τουρισμό στα νησιά».

Ο κ. Σαντορινιός αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό χαρακτήρισε παροιμιώδεις τις παλινωδίες της Κυβέρνησης, οι οποίες όπως είπε «έχουν κοστίσει στα νησιά μας».

«Εξαιτίας της ανικανότητας σας και των συνεχών αλλαγών υπευθύνων για το προσφυγικό, εξαιτίας της ιδεοληψίας σας για την αρχική κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (το οποίο αναγκαστήκατε να επαναφέρετε), εξαιτίας της ακροδεξιάς κοπής ανεύθυνης αντιπολιτευτικής σας τακτικής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας, οδηγήσατε τα νησιά στα όρια τους», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως με την πολιτική της η κυβέρνηση τριπλασίασε και  μέσα σε έναν χρόνο τετραπλασιάσετε τον πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

«Είναι προφανές πλέον ότι έχετε αποφασίσει να μετατρέψετε τα νησιά σε αποθήκες ψυχών, για να μη στεναχωρήσετε τα στελέχη και τους ψηφοφόρους σας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αφού πρώτα τους φουσκώσατε τα μυαλά με ακροδεξιά συνθήματα, κατά την προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες, ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, δεν μπορείτε να συνεχίσετε να εγκλωβίζετε ανθρώπους στα νησιά προκαλώντας ανασφάλεια για τους νησιώτες, τους πρόσφυγες και τους εργαζόμενους στα ΚΥΤ», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που θέτει τη χώρα υποψήφια για καταδίκες παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας πως αντίθετοι έχουν δηλώσει η Διεθνής Αμνηστία, οι Γιατροί του Κόσμου, η ActionAID, η ΑΡΣΙΣ και μια σειρά άλλων ΜΚΟ. Κλείνοντας ανέφερε πως η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει τη κάθε κρίση σε ευκαιρία για να «βολέψει τα γαλάζια παιδιά» στον κρατικό μηχανισμό, μίλησε για απευθείας αναθέσεις σε κατασκευαστικές και σε ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες στοιχίζουν περισσότερο στα κρατικά ταμεία και χαρακτήρισε ανοησία το πλωτό φράγμα 2,5 χιλ. που στοίχησε στο Ελληνικό Κράτος 500.000 ευρώ.

Για τον Δημήτρη Κρεμαστινό 

Ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν εισέλθει στην ομιλία του για τα θέματα του Νομοσχεδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση, τιμώντας τον Δημήτρη Κρεμαστινό: «75 χρόνια πριν, σαν σήμερα, στη Σύμη- την ιδιαίτερη πατρίδα μου, οι γερμανικές δυνάμεις παρέδιδαν στους Συμμάχους την κυριαρχία της Δωδεκανήσου. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα Δωδεκάνησα και μια τέτοια σημαντική μέρα, επέλεξε να φύγει, ένας επίσης σημαντικός άνθρωπος, ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός τίμησε την Επιστήμη, τον κοινοβουλευτισμό και την Πολιτική. Ήταν ένας άνθρωπος, που όσοι λίγοι, υπηρέτησε τη Δημόσια Υγεία και άφησε παρακαταθήκη
ένα σημαντικό έργο υποδομών Υγείας. Πάνω από όλα, αποτέλεσε υπόδειγμα πολιτικού με κοινωνικές ευαισθησίες, προοδευτική σκέψη. 

Μου έκανε την τιμή να μοιραστούμε σκέψεις και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη ζωή, την πολιτική και το μέλλον του τόπου. Η Πολιτική ζωή της χώρας, η Δωδεκάνησος και η Επιστήμη σήμερα είναι φτωχότερες. Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και στη σύζυγό του και να πω ένα είναι σίγουρο: ένας άνθρωπος πεθαίνει όταν ξεχαστεί από τη συλλογική μνήμη και ο Τζίμης (όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του) δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Μεταφορικό ισοδύναμο 

Στο μεταξύ, για τα οφειλόμενα ποσά προς τους επιβάτες που χρησιμοποιούν το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, κατέθεσε ερώτηση ο Νεκτάριος Σαντορινιός, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία και συνυπογράφηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ο βουλευτής Δωδεκανήσου υπογραμμίζει στην Ερώτηση, είναι φανερό πλέον, ότι η Κυβέρνηση υποσκάπτει τη λειτουργία και αποδοτικότητα του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Ένα μέτρο το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των νησιών και των αναγκών των νησιωτών για μετακινήσεις, καλύπτοντας μεταφορικό κόστος που για χρόνια επιβαρύνονταν τα νοικοκυριά και οι παραγωγικοί φορείς των νησιών, λόγω των χειρισμών του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει υποπέσει σε καθεστώς αδράνειας.

Συγκεκριμένα, έντονες είναι πια οι διαμαρτυρίες των νησιωτών άλλα και όλων των επαγγελματιών δικαιούχων του μέτρου (καθηγητών, δασκάλων, γιατρών, εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, κτλ), για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην επιστροφή των χρημάτων τους από πραγματοποιημένα ταξίδια. Περαιτέρω, το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει καμία σχετική απόφαση πληρωμής, αναφορικά με τα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, ενώ η τελευταία απόφαση πληρωμής οφειλών προς επιβάτες ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, σημειώνει πως σύμφωνα με αναγωγή και σύγκριση της χρήσης του μέτρου αντίστοιχων μηνών, έχοντας συνυπολογιστεί και το διάστημα των μη πραγματοποιηθέντων ταξιδιών, λόγω των περιοριστικών μέτρων, φαίνεται ότι το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς τους νησιώτες επιβάτες και τους λοιπούς δικαιούχους του μέτρου, ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ.

μετανάστεςΝεκτάριος Σαντορινιόςελληνικός τουρισμός