Πολιτική|14.05.2020 13:54

Live η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Στέλιο Πέτσα

Newsroom

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Το πρωτόκολλο για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές ανακοινώνεται αύριο Παρασκευή όπως είπε ο ίδιος.

Στα μέτρα που αίρονται από τη Δευτέρα αλλά και για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών το Σαββατοκύριακο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

Ερωτηθείς αν από Δευτέρα θα αρχίσουν οι αεροπορικές μετακινήσεις, είπε ότι όλα αυτά θα ανακοινωθούν αύριο και πως έτσι κι αλλιώς αρχίζουν από τη Δευτέρα 18/05 τα ταξίδια προς την Κρήτη.

Για το θέμα της εστίασης και αν θα ανοίξει νωρίτερα είπε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο είναι δυναμικό. Έτσι έγινε και με το άνοιγμα των παραλιών, είπε χαρακτηριστικά. «Για τον τουρισμό και την εστίαση δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα παρουσιάσουμε την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τα δημοτικά σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καθοδικά. «Εδώ είμαστε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα».«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε. Για τις μετακινήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού είπε ότι το σχέδιο είναι να επιτραπούν από τις 25 Μαΐου.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

«Τη στιγμή αυτή, καθώς η Οικονομία βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lock down, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους της εργασίας κάτω από νέες, πιο δύσκολες, συνθήκες. Με αυτό το γνώμονα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, την παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και την αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού εργασίας. Από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 31 Μαΐου οι εργοδότες των  επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή όλο τον Μάιο, πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις, ώστε να καταβληθεί στους εργαζόμενους η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τον τρέχοντα μήνα. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν, θα λάβουν ειδική αποζημίωση 18 ευρώ για κάθε μέρα αναστολής της εργασίας τους», όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Αναφορικά με την πρόοδο των προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν συνολικά 4.150 προσλήψεις εκ των οποίων 495 ιατροί, 2.085 νοσηλευτές και 1.570 λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

«Είναι αυτονόητο και δεν σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά. «Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα κι αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στέλιος Πέτσας