Πολιτική|15.05.2020 14:58

Κρίσιμο διήμερο για τον τουρισμό: «Κλείνουν» τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σπύρος Μουρελάτος

Κρίσιμα 24ωρα είναι αυτά, που διανύουμε, αναφορικά με τον καταρτισμό του ολιστικού κυβερνητικού σχεδίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού, την ώρα, που εντείνονται οι ενδοευρωπαικές διεργασίες, με στόχο να εξειδικευθεί το κοινό πλαίσιο, που ανακοίνωσε προ διημέρου η Ευρωπαική Επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Βάσει του έως τώρα προγραμματισμού, το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει έως την Τρίτη κατά πληροφορίες να προβεί σε ανακοινώσεις επί δύο συγκεκριμένων κατευθύνσεων: για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα διέπουν τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων, τουριστικών καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης και για τα οικονομικά μέτρα στήριξης τόσο του εγχώριου τουριστικού προιόντος, όσο και του κόσμου της εργασίας, αλλά και των επιχειρήσεων.

Καθ' όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα επιδημιολόγων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα λεπτομερή υγειονομικά πρωτόκολλα, που αφορούν στην απελευθέρωση από την προσεχή Δευτέρα, στις 18 Μαίου των ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων και αυτών προς την Κρήτη με αεροπλάνα, πλοία, τρένα και υπεραστικά λεωφορεία. Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει αργότερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ως γενική κατεύθυνση θα πρέπει να θεωρείται υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλα τα μέσα μεταφοράς. Τα συμβατικά πλοία θα εκκινήσουν δρομολόγια με το 50% της διαθέσιμης πληρότητας, ποσοστό, που θα ανεβαίνει στο 55% για σκάφη, που διαθέτουν καμπίνες. Στο μισό της συνολικής χωρητικότητας θα ανέρχονται σε πρώτη φάση και οι επιβάτες στα ΚΤΕΛ, ενώ σε ό,τι αφορά στην προοδευτική αύξηση των πτήσεων εσωτερικού εκτιμάται ότι αυτές δεν πρόκειται να υπερβούν το 20% έως το τέλος Μαίου.

Καθοριστική για την διαμόρφωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα αφορούν στην επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και των καταστημάτων εστίασης αναμένεται, εξάλλου, η αυριανή πρωινή ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή πέραν των επιτελικών Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και του Υφυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, του Υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Παπαθανάση,

Σημαντικό σκέλος στο πακέτο του τουρισμού και η οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων του κλάδου. Επ' αυτού αλλά και για τις συνολικές παρεμβάσεις, που πρόκειται να ανακοινωθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδος για την ενίσχυση των εργαζομένων έχει προγραμματιστεί σε λίγη ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι κυβερνητικές προστατευτικές παρεμβάσεις χωρίζονται σε αυτές, που θα έχουν ορίζοντα έως τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να εξειδικευθούν άμεσα και σε αυτές, που πιθανώς να έχουν εμβέλεια έως το τέλος του έτους στη λογική των εφεδρειών, που έχει αναλύσει εκτενώς το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

τουρισμόςΚορονοϊός