Πολιτική|27.05.2020 20:17

Γεννηματά στο Πολιτικό Συμβούλιο: Αντίπαλος οι συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης

Φώφη Γιωτάκη

Με έντονα κριτική διάθεση που αποτυπώνεται πλέον σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, η αρχηγός και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής κλιμακώνουν τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και του σχεδίου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορονοϊού.

Η Φώφη Γεννηματά επιχειρεί να προσπεράσει τα σενάρια ρυμούλκησης του ΚΙΝΑΛ από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλει τους εμπνευστές τους και όπως είπε σήμερα στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, «είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε την υπονόμευση της αυτονομίας της παράταξης» - που ομόφωνα αποφάσισε το Συνέδριο του κόμματος πριν τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δύσκολη πορεία και για ένα διαρκές τεστ της πορείας του Κινήματος Αλλαγής, που όμως υπερασπίζονται, έστω και με κάποιες λιγότερο ανθεκτικές στα σχόλια δηλώσεις, οι βουλευτές και τα στελέχη του πολυκομματικού φορέα της κεντροαριστεράς.

Η συζήτηση μεταξύ των στελεχών του Πολιτικού Συμβουλίου, που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι μέσω τηλεδιάσκεψης, δείχνει ότι ο έντονος προβληματισμός τους πηγάζει από το γεγονός ότι το στοίχημα αύξησης των ποσοστών, δηλαδή της προσέγγισης όλο και περισσότερων ψηφοφόρων της ευρύτερης κεντροαριστεράς, σχετίζεται αναπόδραστα με την προσπάθεια και το αποτέλεσμα αυτής σε κάθε πεδίο δράσης. Το ΚΙΝΑΛ για παράδειγμα είδε να δικαιώνεται με τις προτάσεις που κατέθεσε για την προστασία της δημόσιας υγείας στο ξέσπασμα της πανδημίας αλλά ταυτόχρονα παρατήρησε ότι μειώνεται η δημοσκοπική του δύναμη από τις «διαρροές» προς την κυβερνητική πλειοψηφία. Τώρα αντιλαμβάνεται ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία και στις «τσέπες» των πολιτών αυξάνουν το κλίμα αβεβαιότητας κι ότι αν καταφέρει να επανέλθει με νέες αξιόπιστες προτάσεις θα περάσει στην επόμενη «πίστα», περιορίζοντας κατά πολύ τον κίνδυνο αφυδάτωσης της δυναμικής που κατέγραψε στην αρχή της καραντίνας.

Από την άλλη πλευρά βλέπει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στοχεύει στην διείσδυση στον χώρο της κεντροαριστεράς, είτε με την αξιοποίηση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, είτε με την ρητορική της. “Η κεντροδεξιά επιχειρεί να υφαρπάξει λεξιλόγιο της κεντροαριστεράς μετά  την αποκάλυψη του αδιεξόδου της ασυδοσίας της αγοράς. Επιχειρεί να εμφανιστεί  ρητορικά και προσχηματικά  μεταλλαγμένη. Απλά κρύβονται μέσα στην πανδημία με ψευτο-ιδεολογήματα της ΝΔ για «νέο ΕΣΥ» ή «κοινωνικές συμφωνίες», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά σπεύδοντας να επαναλάβει ότι «αντίπαλός μας είναι οι συντηρητικές πολιτικές που εκπορεύονται και καθοδηγούνται από το μοναδικό κέντρο της εξουσίας,το Μέγαρο Μαξίμου».

Είναι πασιφανές ότι η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θέλει το κόμμα της να στρέψει σχεδόν αποκλειστικά τα βέλη της προς την κυβέρνηση για τις σφοδρές καθημερινές επιθέσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν στην άκρη τις αντιπαραθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ - ή ότι θα «τσιμπήσουν», όπως τονίζουν, στις διάφορες οχλήσεις για διάλογο με την Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει.  Με σημάδια κόπωσης από τον βυζαντινισμό και τα εσωτερικά πυρά, χωρίς πυξίδα, με νέα Ζάππεια και εμπόριο ελπίδας, προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία του να μιμηθεί μαρκίζες της σοσιαλδημοκρατίας. Το δήθεν κοινωνικό συμβόλαιο του , ως κυβέρνηση, ήταν ουσιαστικά η αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων και η εξαφάνιση της αυτοαπασχόλησης ώστε να τους διαχειρίζεται εκλογικά», επεσήμανε η κυρία Γεννηματά υποστηρίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ λέει κάτι διαφορετικό από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Ότι το κοινωνικό συμβόλαιο θέλει επαναδιαπραγμάτευση. Η οικονομική ύφεση είναι η αφορμή για να το ξαναγράψουμε. Με έναν νέο διάλογο, που φέρνει την εργασία πρώτη στις προτεραιότητες της επόμενης μέρας. Απλά αντί να χρηματοδοτούμε εκ των υστέρων τα λουκέτα, την ύφεση ή τις off shore κάποιων, να κρατήσουμε όρθιους τους εργαζομένους σήμερα».

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όπου η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ξεκαθάρισε ότι εφεξής το κόμμα θα απαντά στις επιθέσεις που δέχεται με …ονόματα και διευθύνσεις, αποφάσισαν να αρχίσουν την προετοιμασία για την Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου με ευρύ κάλεσμα «σε όλα τα πρόσωπα που αισθάνονται ότι ανήκουν στην δημοκρατική προοδευτική παράταξη» καθώς και να συνεχίσουν την μαχητική-τεκμηριωμένη αντιπολίτευση. Όπως ανακοίνωσε εν τω μεταξύ η κυρία Γεννηματά μπαίνει στις ράγες της λειτουργίας και το Ινστιτούτο του ΚΙΝΑΛ με πρόεδρο την πρώην βουλευτή, Εύη Χριστοφιλοπούλου και μέλη του ΔΣ τον Φίλιππο Σαχινίδη, τον Πάνο Αναστασιάδη, τον Γιάννη Μεϊμάρογλου κα. 

Κίνημα ΑλλαγήςΦώφη Γεννηματά