Πολιτική|01.06.2020 19:00

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει στην αγορά το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι II»

Βούλα Κεχαγιά

Στην αγορά βγάζει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης εξωστρέφειας αλλά και της καμπάνιας του κόμματος για το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ανήσυχος για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις που ξυπνούν μνήμες μνημονιακής περιόδου για αυστηρή εποπτεία της χώρας.

Την αρχή με έξοδο προς την κοινωνία έκανε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας περιοδεύοντας σήμερα σε καταστήματα της Καισαριανής όπου και συνομίλησε κυρίως με επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούγοντας τους προβληματισμούς των καταστηματαρχών για την επάρκεια των κυβερνητικών μέτρων σημείωσε πως εάν οι ίδιοι αρχίσουν να διεκδικούν η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υλοποιήσει κάποια από τα μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας μάλιστα με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν «πως είναι θέμα πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης να μην στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενδεχομένως έναντι άλλων που παίρνουν σιγά σιγά σημαντική στήριξη».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με τους επιχειρηματίες της Καισαριανής αναφέρθηκε στους τέσσερις κεντρικούς άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της αγοράς ξεκινώντας από την ενίσχυση της εργασίας: «Εμείς λέμε ότι δεν είναι σωστό να επιδοτείται η αναστολή της εργασίας αλλά η ίδια η εργασία» είπε θυμίζοντας πως το κόμμα του προτείνει την επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών συν το 40% του μισθολογικού κόστους.

Ο δεύτερος άξονας, εξήγησε, αφορά στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης, δηλαδή στην επιδότηση της επιχείρησης με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με την επισήμανση αυτή η ενίσχυση δεν πρέπει να είναι επιστρεπτέα. Η μείωση της φορολογίας, είπε, είναι ο τρίτος άξονας ξεκινώντας με τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και εκτάκτως για την τρέχουσα περίοδο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον τέταρτο άξονα που συνδέεται με τις εγγυήσεις, δηλαδή την δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε φθηνό και εύκολο δανεισμό με υψηλό ποσοστό εγγυοδοσίας από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Νωρίτερα οι εστιάτορες παρέθεσαν τα προβλήματά τους τονίζοντας πως το μόνο που ζητούν είναι «να σταθούμε στα πόδια μας με αξιοπρέπεια» τονίζοντας πως η υποστήριξη είναι ελάχιστη και ότι «ακόμη και στα δάνεια που δίνουν έβαλαν όρο να μην έχουν φάει οι επιχειρήσεις κάποιο πρόστιμο, κάτι αδιανόητο για ένα μαγαζί». ΟΙ καταστηματάρχες επεσήμαναν πως αρκετά μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει ακόμη δεδομένης της επιφυλακτικότητας των καταναλωτών και της ελλιπούς στήριξης από την κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς είχε καταθέσει τη Βουλή επίκαιρη ερώτηση για τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων από τα εργαλεία ρευστότητας του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και της επιστρεπτέας προκαταβολής με την επισήμανση πως η στήριξη για τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό θα μπορούσε να ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με ανώτατο όριο ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καλούσε τον πρωθυπουργό «αντί να μοιράζει ανέξοδες διαβεβαιώσεις στο εσωτερικό ότι το πακέτο της Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει μνημονιακούς όρους να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και να ζητήσει ξεκάθαρες απαντήσεις από τα ευρωπαϊκά του όργανα κι από τους πολιτικούς του φίλους». Κι αυτό μετά την δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ντομπρόβσκις περί αυστηρής εποπτείας τη χώρας μας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

ΣΥΡΙΖΑΚομισιόν