Πολιτική|09.06.2020 14:46

Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας- Ιταλίας

Newsroom

Στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για τη μεταξύ τους οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προχώρησαν σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου Ελλάδα και Ιταλία, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά και επεκτείνοντας τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που έχουν συνάψει οι δύο χώρες ήδη από το 1977. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο συναντήθηκαν στην Αθήνα, με τον Ιταλό να γίνεται μάλιστα ο πρώτος ξένος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα έπειτα από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ιστορική μέρα και σημαντική εξέλιξη, τονίζοντας πως «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας» και σημειώνοντας πως κατοχυρώνει και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων. «Σταθερή επιδίωξή μας είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες όπως αυτή Τουρκίας - Σάρατζ κι όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων.

Αναφερόμενος στη συζήτησή του με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε: «Στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά, το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές». Τέλος αναφερόμενος στις ταξιδιωτικές οδηγίες και στις τοποθετήσεις του κ. Θεοχάρη για τους τουρίστες από την Ιταλία, οι οποίοι είχαν μπει στην... μαύρη λίστα, λόγω κορονοϊού, γεγονός που θορύβησε ιδιαίτερα τους γείτονες, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στα «ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία» κι ανακοίνωσε την άρση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα και σταδιακά έως το τέλος του μήνα τους περιορισμούς στα ταξίδια.

T

Λουίτζι Ντι ΜάιουφαλοκρηπίδαΝίκος Δένδιαςελληνική ΑΟΖ