Πολιτική|14.06.2020 11:37

Σε 15 ημέρες το πόρισμα της «επιτροπής των σοφών» για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας

Σπύρος Μουρελάτος

Αντιμέτωπη με το πλέον κρίσιμο και καθοριστικό τρίμηνο της θητείας της βρίσκεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εξ απορρήτων συνεργάτες του πρωθυπουργού, που λαμβάνουν μέρος καθημερινά στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, εξηγούν σε τακτικούς συνομιλητές τους πως η έκβαση της πολυμέτωπης μάχης που καλείται να δώσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επιδράσει στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις κατά το β’ εξάμηνο του 2020.

Παρά το προσωρινό «πάγωμα» και τις αναγκαίες αναπροσαρμογές που προκάλεσε το lockdown στον εν εξελίξει προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης προλειαίνει ήδη το έδαφος ώστε να ανακτηθεί το ταχύτερο δυνατόν το χαμένο έδαφος και να επικαιροποιηθούν οι κυβερνητικές προτεραιότητες, χωρίς να απεμποληθεί το κεκτημένο της εμπέδωσης ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης, τα θεμέλια του οποίου είχαν ήδη μπει το χρονικό διάστημα από τον περασμένο Ιούλιο έως τον φετινό Μάρτιο.

Αισιοδοξία

«Φαίνεται πως θα βγάλουμε το κεφάλι μας από το νερό σχετικά συντομότερα απ’ ό,τι αρχικώς υπολογίζαμε». Η φράση ανήκει σε ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο και αποτυπώνει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί στην πρώτη ταχύτητα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα ξεπεράσουν σχετικώς γρήγορα το σοκ από το lockdown και θα επανέλθουν πιθανώς ακόμη και τους πρώτους μήνες του 2021 σε συνθήκες ταχείας ανάκαμψης. Το… σπέρμα για ένα γρήγορο rebound, όπως το περιγράφουν στο Μέγαρο Μαξίμου, βρίσκεται κατ’ αρχάς στην τολμηρή όσο και γενναιόδωρη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βασικότερο κομμάτι της οποίας είναι το λεγόμενο recovery fund, που εδράζεται στην υπεροχή των επιχορηγήσεων έναντι των δανείων.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιφορτίσει την… τριανδρία που εμπιστεύθηκε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα κατά τη «δίδυμη» κρίση με την Τουρκία στον Εβρο και τη νόσο του κορονοϊού (ήτοι τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο, τους οποίους έχει πλαισιώσει πλέον με δύο πρόσωπα-κλειδιά, τον σύμβουλό του επί των Οικονομικών Αλεξ Πατέλη και τον πρόεδρο του ΣΟΕ Μιχάλη Αργυρού) με την αποστολή να αναλάβει βήμα προς βήμα τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων, ή αλλιώς του master plan για την αξιοποίηση των περίπου 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν συνελήφθησαν εξαπίνης, καθώς το ζητούμενο της ελληνικής ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων ήταν κεντρικό πρόταγμα στην προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόσωπα που γνωρίζουν τον κεντρικό σχεδιασμό πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν πως η πρώτη ανταλλαγή απόψεων γύρω από το αναπτυξιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και του συνόλου των χρημάτων της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, συνολικού ύψους περί τα 55 δισ. ευρώ, έγινε την προηγούμενη Πέμπτη στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του καθηγητή του LSE και βραβευμένου με το Νόμπελ Οικονομίας Χριστόφορου Πισσαρίδη, του αναπληρωτή της συγκεκριμένης επιτροπής και γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκου Βέττα, του επίσης καθηγητή του LSE Δημήτρη Βαγιανού και του καθηγητή του Γέιλ Κωνσταντίνου Μεγήρ.

Οι κεντρικές κατευθύνσεις

Από κυβερνητικής πλευράς μετείχαν η πεντάδα των Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργου Γεραπετρίτη, Ακη Σκέρτσου, Αλεξ Πατέλη και Μιχάλη Αργυρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει εξουσιοδοτηθεί να παραδώσει ένα πολύ γενικό πρώτο draft σε περίπου δύο εβδομάδες, ήτοι προς τα τέλη Ιουνίου, με το τελικό σχέδιο να παραδίδεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να κατατεθεί στην Ευρωπαική Ενωση έως τις 15 Οκτωβρίου. Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, οι προτάσεις της επιτροπής θα κινούνται πάνω στις κεντρικές κατευθύνσεις του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, ήτοι ψηφιακή μετάβαση, «πράσινη» οικονομία, κοινωνική συνοχή, ανάπτυξη δεξιοτήτων και έξυπνη οικονομία, πλην όμως η κατάρτιση των αντίστοιχων προγραμμάτων θα γίνει μέσω του συντονισμού ανάμεσα στο κέντρο της κυβέρνησης και τα αρμόδια υπουργεία.

«Με τα χρήματα αυτά θα προχωρήσουμε στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και διεμήνυσε ότι «δεν θα εξυπηρετήσουμε πελατειακές ανάγκες. Θα υλοποιήσουμε το βασικό σχέδιο με το οποίο εκλεχθήκαμε». Κοινή πεποίθηση είναι πως τα συγκεκριμένα χρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν σε έργα που θα αλλάξουν ρότα στη χώρα.

Εξ ου και -όπως λέγεται- προκρίνεται το μοντέλο της αγαστούς συνεργασίας των υπηρεσιών των υπουργείων που έχουν εμπειρία από τη διαχείριση προγραμμάτων με τεχνοκράτες και ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε με τρόπο εμφατικό, κατά πληροφορίες, να απαλλάξει τα μέλη της επιτροπής και όλους όσοι θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην ευόδωση του συγκεκριμένου σχεδίου από τον κίνδυνο πολιτικών επιπλοκών, καλώντας τους να «προσπεράσουν με αδιαφορία τα περί εκλογών» και λέγοντάς τους ότι «η κυβέρνηση έχει άλλα τρία χρόνια μπροστά της».

Ολοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες συνομολόγησαν πως «πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν μεταρρυθμίσεις με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», καθώς κατ’ ουσίαν το πρόγραμμα φιλοδοξεί να μετατρέψει την ελληνική οικονομία σε μια εξωστρεφή, δυναμική οικονομία, βασισμένη στη γνώση και σε σύγχρονες υποδομές και φορολογικό πλαίσιο που βοηθά την ανάπτυξη.

Κυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνησηεπιτροπή