Πολιτική|14.06.2020 12:37

Σε θέση μάχης η Γεννηματά - Ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασισμένη να ασκήσει μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επιστρέφοντας ταυτόχρονα στον Αλέξη Τσίπρα τις προσκλήσεις για ντιμπέιτ, εμφανίζεται η Φώφη Γεννηματά. Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ξεκινά περιοδείες ανά την Ελλάδα, εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπαύεται στην υψηλή δημοφιλία του και οι υπουργοί κομπάζουν τη στιγμή που ξενοδοχεία δεν ανοίγουν, επιχειρήσεις ασφυκτιούν χωρίς ρευστότητα και η ανεργία χτυπά απειλητικά την πόρτα χιλιάδων οικογενειών.

«Ηδη, στο πρώτο πεντάμηνο η οικονομία δεν δημιούργησε και η κοινωνία έχασε περίπου 260.000 θέσεις εργασίας» τονίζει η κυρία Γεννηματά, προαναγγέλλοντας τις επόμενες φάσεις του «σκληρού ροκ» από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη επίθεση αφορά αναμφίβολα τις κυβερνητικές επιλογές για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας. 

Ηγεσία και στελέχη δίνουν έμφαση στην προετοιμασία του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, προτρέποντας τον πρωθυπουργό να καταθέσει εγκαίρως συγκεκριμένη πρόταση στους Ευρωπαίους εταίρους και να διασφαλίσει σαφές πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα από τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα.

Το στοίχημα του τουρισμού

Συχνά, πάντως, η κυρία Γεννηματά επαναλαμβάνει ότι τώρα αυτό που προέχει είναι να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία. Πώς; Παρέχοντας φθηνό χρήμα στις επιχειρήσεις, κρατώντας τους εργαζόμενους στις θέσεις τους, χωρίς φορολογική επιβάρυνση των τουριστικών επιχειρήσεων. «Ο υψηλός ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, η υψηλή προκαταβολή φόρου, η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά και οι απαιτήσεις των τραπεζών κλείνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην επαρχία και στα αστικά κέντρα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στις δημόσιες παρεμβάσεις της, οι οποίες και θα πολλαπλασιαστούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και θα κριθεί το στοίχημα του τουρισμού.

Η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει κίτρινη κάρτα και για τους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά την καραντίνα. «Από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, ο δήμαρχος της Αθήνας συμπεριφέρθηκαν με χαλαρότητα, ήταν αναμενόμενο να περάσει και στους πολίτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να τινάξουμε στον αέρα μια τρίμηνη προσπάθεια. Χρειάζεται εγρήγορση, παρεμβάσεις, ενημέρωση, καλό παράδειγμα από ψηλά» λέει ο Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή την ανησυχητική κατάσταση στην Ξάνθη και σε άλλες περιοχές, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

Οσον αφορά στην πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ επί συγκεκριμένων θεμάτων, η απάντηση τόσο από την ίδια την κυρία Γεννηματά όσο και από άλλα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δεν άργησε να έρθει: «Ντιμπέιτ κάνουμε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και για σημαντικά θέματα». Μάλιστα, έμπειρα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής διακρίνουν πίσω από την κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχία και ίσως πανικό «από ένα κόμμα που χάνοντας την εξουσία έχασε και τον όποιο βηματισμό του». 

Το σίγουρο είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα επιμείνει στην αυτονομία του, χωρίς ωστόσο να κλείνει τις πόρτες του διαλόγου για τα μείζονα θέματα, όπως τα εθνικά. Γι’ αυτό και η κυρία Γεννηματά αύριο από το Καστελόριζο θα μιλήσει για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

περιοδείαΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ