Πολιτική|15.06.2020 07:29

Μητσοτάκης - Νετανιάχου ως αντίβαρο στην τουρκική προκλητικότητα

Σπύρος Μουρελάτος

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας έναντι της νέας φάσης όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι, όπως καταδεικνύει η ρητορική της Άγκυρας τις τελευταίες εβδομάδες. Πρώτος σημαντικός σταθμός των ελληνικών πρωτοβουλιών είναι η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η συνάντηση του με τον ομόλογο του, Βενιαμίν Νετανιάχου, στην πρώτη επίσκεψη κυβερνητικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού εκεί, ενώ το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους ομολόγους του και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19 Ιουνίου.

Κυβερνητικοί παράγοντες, τονίζουν πως από μόνη της η εν λόγω συνάντηση ερμηνεύεται ως μία πολύ σοβαρή αντίδραση στην διογκούμενη τουρκική παραβατικότητα. Καλά πληροφορημένες πηγές προδιαθέτουν πως το κείμενο της κοινής διακήρυξης, που θα εκδοθεί μετά το πέρας των διμερών συναντήσεων των δύο ηγετών, όσο και των 6 υπουργών με τους ομολόγους τους, που θα πλαισιώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ αναμένεται να καταδικάζει την τουρκική επιθετικότητα ως κύρια πηγή δυνητικής αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι σαφές πως Ελλάδα και Ισραήλ εκφράζουν σε όλους τους τόνους την βαθιά τους ανησυχία για το πως οι τουρκικές πρωτοβουλίες κινδυνεύουν να ανατρέψουν την εύθραυστη ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εννοούν να επεκτείνουν τη στρατηγική τους συνεργασία, κάτι, που αναμένεται να καταγραφεί στις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους Ισραηλινούς συναδέλφους τους. Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει και στην κοινή αντίληψη των δύο χωρών για διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στους κύριους παίκτες της περιοχής και πως μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εξάλλου, το νέο ραντεβού των δύο πλευρών αποτελεί και έμπρακτη ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και περαιτέρω εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, το οποίο επισφραγίζει η επιβλητική παρουσία των ΗΠΑ σε ένα σχήμα 3 + 1.

Καθόλου τυχαίος και ο χρονισμός του ταξιδιού, καθώς πραγματοποιείται μόλις λίγες ημέρες μετά την ιστορικού χαρακτήρα υπογραφής της συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ Ελλάδος και Ιταλίας και την παραμονή της μετάβασης στο Κάιρο του Νίκου Δένδια για την έναρξη του νέου γύρου συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για το ενδεχόμενο συμφωνίας των δύο χωρών. Κατά τα άλλα, σε αρκετά προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ στους τομείς του Τουρισμού, της Κυβερνοασφάλειας και της Υγείας, Για τους δύο πρώτους, εξάλλου, οι δύο αντιπροσωπείες ήταν τα προηγούμενα 24ωρα στο στάδιο της ανταλλαγής εγγράφων. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μάλιστα, είχε συμμετάσχει προ της πανδημίας του κορωνοιού στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυβερνο – ασφάλειας, που έλαβε χώρα στο Ισραήλ, καθώς η τεχνογνωσία, που έχουν αναπτύξει οι Ισραηλινοί στο συγκεκριμένο τομέα είναι πολύτιμη για την χώρα μας.

Με σφραγίδα Μητσοτάκη το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό       

Να πρωτεύσει και στον στίβο του τουρισμού, αξιοποιώντας το πανίσχυρο πλεονέκτημα της υγειονομικής ασφάλειας, ελέω της επιτυχημένης απόκρουσης του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού θα επιχειρήσει από σήμερα η χώρα μας καθώς ανοίγει τις πύλες τους στον διεθνή τουρισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά αναμένεται να διαμορφώσουν σε σημαντικό βαθμό τους τελικούς οικονομικούς δείκτες του 2020. Εξ ου και το νόημα του μηνύματος, που εξέπεμψε τόσο μέσω της συνέντευξης τύπου του προηγουμένου Σαββάτου με φόντο το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στην καλντέρα της Σαντορίνης, όσο και χθες μέσω της συνέντευξης του Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είναι πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει και φέτος αξέχαστες στιγμές στους τουρίστες, που θα την επισκεφθούν κυρίως γιατί μπορεί να τους εγγυηθεί την υγειονομική τους ασφάλεια. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως το προηγούμενο διάστημα έγινε η καλύτερη δυνατή προπαρασκευή καθώς οι Βασίλης Κικίλιας, Χάρης Θεοχάρης και Νίκος Χαρδαλιάς κατέληξαν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ικανό, όπως λέγεται, να αντιμετωπίσει ακόμη και τα δυσμενή σενάρια.

Σε ακόμη μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί νωρίς το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ήμερα, όπου επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώρου βάσει του δυναμικού σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας. Ήδη, από το προηγούμενο Σάββατο Κυριάκος Μητσοτάκης και Λίνα Μενδώνη είχαν απευθύνει κάλεσμα στους τουρίστες να προτιμήσουν την χώρα μας και για τους μοναδικούς αρχαιολογικούς της θησαυρούς από τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.  

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑνατολική ΜεσόγειοςΙσραήλ