Πολιτική|16.06.2020 16:57

Εξηγήσεις από Μπορέλ για το τουρκικό πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη

Μαρία Ψαρά

Αναλυτικές εξηγήσεις για το τι συνέβη με το πλοίο που, συνοδευόμενο από τουρκικά στρατιωτικά πλοία, δεν σταμάτησε στον έλεγχο της επιχείρησης «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ κατά της Λιβύης έδωσε ο Ύπατος Αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Στο τέλος Μαΐου εντοπίσαμε μέσω δορυφόρου ένα ύποπτο πλοίο με σημαία Τανζανίας συνοδευόμενο από τουρκικά στρατιωτικά πλοία, τα οποία δήλωσαν ότι το πλοίο ήταν μισθωμένο για μεταφορά φορτίου (κάργκο) για λογαριασμό της Τουρκίας με φαρμακευτικό υλικό που είχε προορισμό την Λιβύη», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Το πλοίο της Επιχείρησης Ειρήνη έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει. Επικοινώνησε με τις τουρκικές Αρχές για να επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία», είπε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «όταν υπάρχει απάντηση και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρουμε την πληροφορία στα Ηνωμένα Έθνη». Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου που ανέφερε ότι «η κοινή γνώμη στην Τουρκία θεωρεί ότι η επιχείρηση "Ειρήνη" συγκεντρώνεται περισσότερο στον Σαράτζ παρά στον Χαφτάρ», ο Ύπατος Εκπρόσωπος ήταν απολύτως ξεκάθαρος σχετικά με την ουδετερότητα της επιχείρησης. «Η επιχείρηση "Ειρήνη" δεν είναι εναντίον κάποιου συγκεκριμένου, δεν εστιάζεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρας που παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Είμαστε απολύτως ουδέτεροι. Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητές μας ουδέτερα, έχουν γίνει περισσότερους από 130 ελέγχους πλοίων! Δεν ανήκουν όλα αυτά τα πλοία στην Τουρκία», τόνισε.

«Επίσης, κάναμε επιτήρηση από αέρος για την μεταφορά στρατιωτικών αεροπλάνων και διαπιστώσαμε ότι μεταφέρθηκαν σε βάση κοντά στην Βεγγάζη. Και αυτά δεν ήταν τουρκικά αεροσκάφη. Οπότε όλα αυτά τα αναφέραμε στα Ηνωμένα Έθνη. Δρούμε με τους κανόνες αυτών των επιχειρήσεων. Δηλαδή, τα νέα φτάνουν στο κέντρο επιχειρήσεων και από εκεί αναφέρονται στον ΟΗΕ, στην αρμόδια επιτροπή για το εμπάργκο όπλων και αποφασίζει πώς θα αντιδράσει. Το γρηγορότερο δυνατό δίνουμε τις πληροφορίες αν αντιληφθούμε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την αποστολή με χρήση στρατιωτικών όπλων», υπογράμμισε.

Το OPEN TV και το ethnos.gr έθεσαν ερώτηση σχετικά με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ την επιχείρηση «Ειρήνη». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για συμμετοχή αλλά για συνεργασία. «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ εργάζονται μαζί για κοινούς στόχους όπως η ασφάλεια και η σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή είναι τέτοιοι στόχοι. Με την προηγούμενη Επιχείρηση, τη Σοφία, υπήρξε συνεργασία. Τώρα, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία συνεργασίας και για την Ειρήνη. Είναι διαδικασία σε εξέλιξη. Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες», επεσήμανε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ μίλησε για ανάγκη ενίσχυσης της Επιχείρησης, αφού η προηγούμενη επιχείρηση διέθετε 5 πλοία και αρκετά αεροπλάνα, ενώ η Ειρήνη μόνο 2 πλοία και 3 αεροπλάνα. «Η επιχείρηση Ειρήνη ήδη επιτελεί τον σκοπό της, ωστόσο μπροεί και περισσότερο και καλύτερο», κατέληξε.

Τηλεδιάσκεψη Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων – Συμμετοχή ΥπΕξ ΗΠΑ, Mike Pompeo 

Βασική θεματική της 90 λεπτής τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε., με την έκτακτη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, αποτέλεσε η πορεία των Διατλαντικών Σχέσεων και ο στρατηγικός διάλογος ΕΕ-ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico. Οι διατλαντικές σχέσεις, ωστόσο, είναι φαινομενικά τόσο κακές, που ακόμη και η αγγλική γλώσσα δεν βοήθησε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να μεταδώσουν το μήνυμά τους στον , Mike Pompeo, κορυφαίο διπλωμάτη του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, αναδεικνύοντας τις χιλιάδες διαφωνίες των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι, όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borrell, και ορισμένοι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της μη εξουσιοδοτημένης γεώτρησης πετρελαίου που εξόργισε την Κύπρο και την Ελλάδα, ο Pompeo προφανώς δεν επέδειξε κανένα ενδιαφέρον. «Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξετάζει την κατάσταση στη Μεσόγειο, όσον αφορά κυρίως την κατάσταση στη Λιβύη», δήλωσε ο Borrell σε απάντηση σε ερώτηση που τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεινώνεται. Η Ελλάδα και η Κύπρος σωστά διαμαρτύρονται για το γεγονός ύπαρξης γεωτρήσεων πολύ κοντά στις ακτές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνεχίσουν να συζητούν το θέμα μεταξύ τους.  

Ζοζέπ ΜπορέλΤουρκίαόπλαΛιβύη