Πολιτική|18.12.2018 14:59

«Ακροβατεί» η κυβέρνηση ενόψει Συμφωνίας Πρεσπών

Γιώργος Μαρής

Σκληρή αναμένεται να είναι η αναμέτρηση από το βήμα της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, απόψε το βράδυ, με «φόντο» την ψήφιση του Προϋπολογισμού και αυτό γιατί η διαδικασία λαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα «χαρτογραφήσει» για ακόμα μια φορά τις «τάσεις» της κυβερνητικής πλειοψηφίας μετά και τις τελευταίες ανακατατάξεις και την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενόψει του περάσματος της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο πολυπόθητος αριθμός των 151 βουλευτών. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί ότι το πέρασμα της συμφωνίας από την Βουλή πρέπει να γίνει με την απόλυτη πλειοψηφία, καθώς το ζήτημα θεωρείται ύψιστης εθνικής σημασίας. Στα «τεφτέρια» του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπολογίζεται η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, η οποία δεν πρόκειται να την υπερψηφίσει. Από εκεί και πέρα έχει ξεκινήσει ένα «κυνηγητό» για τους «έξι» που χρειάζονται για το «151», με τους βουλευτες του Ποταμιού να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα στους 145 κυβερνητικούς βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ότι θα προστεθούν οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Έλενα Κουντουρά και Κατερίνα Παπακώστα με το σύνολο να διαμορφώνεται στους 149. Η κυβέρνηση αναμένει τη σημερινή ψηφοφορία, για να δει πώς θα κινηθεί ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι δύσκολα θα περάσει στην κυβερνητική πλευρά.

Το βάρος πλέον πέφτει στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού. Ο κ. Δανέλλης έχει ήδη ανακοινώσει τη στήριξή του στην συμφωνία ενώ δεν υπολογίζονται σίγουρα οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, οι οποίοι είναι κάθετα αρνητικοί στο να υπερψηφίσουν. Από την άλλη πλευρά, ο Σπύρος Λυκούδης έχει δείξει «θετικά» δείγματα για να υπερψηφίσει ενώ την ίδια στιγμή πιθανώς όλα να κριθούν από την απόφαση που θα πάρουν ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης αλλά και ο εσχάτως αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, οι οποίοι κρατούν τη δεδομένη στιγμή κλειστά τα χαρτιά τους.

προϋπολογισμόςΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπών