Πολιτική|30.06.2020 09:02

Μεγάλος Περίπατος: Αντιδράσεις για τα κόστη, η επόμενη κίνηση του Μπακογιάννη

Άρης Χατζηγεωργίου

Αναλυτική και οργανωμένη διαβούλευση για τα έργα του Μεγάλου Περιπάτου υποσχέθηκε για το επόμενο διάστημα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, και αφού προηγουμένως δέχθηκε σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τις επιπτώσεις αλλά και το κόστος των παρεμβάσεων.

«Τώρα που ολοκληρώθηκαν τα πρώτα στάδια των έργων στην Ολγας, την Πανεπιστημίου και την Πλατεία Συντάγματος είμαστε έτοιμοι για μια οργανωμένη διαβούλευση με αρχή, μέση και τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακογιάννης. Προηγουμένως, πάντως, είχε ξεκαθαρίσει - μιλώντας για άλλα θέματα -  ότι «το δημοτικό όπως και το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι λέσχες ιδεών ούτε χώρος για ατέρμονες συζητήσεις και διάλογο για τον διάλογο». Λέγοντας αυτά, σημείωσε ότι όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται αλλά στο τέλος «οφείλουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, να λαμβάνουμε αποφάσεις, οι οποίες έχουν και κόστος», παραδέχθηκε.

Επανερχόμενος στα έργα του Μεγάλου Περιπάτου, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, με ημερήσια διάταξη και πρακτικά και να προσκαλεί διαπρεπείς επιστήμονες να πλαισιώσουν την όλη προσπάθεια. Είπε ότι για την ερχόμενη Πέμπτη έχουν κληθεί οι μελετητές του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και ο Σύλλογος των Συγκοινωνιολόγων, ότι το «νερό έχει μπει στο αυλάκι» και ότι δεν γίνεται τώρα «να αμφισβητούνται οι αποφάσεις της διαπαραταξιακής της περασμένης Παρασκευής».

Στην έναρξη της συνεδρίασης οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος και Παύλος Γερουλάνος δήλωσαν αντίθετοι στην υλοποίηση των έργων χωρίς να υπάρχει δημόσια διαβούλευση με όλους. Ο κ.Ηλιόπουλος έδωσε έμφαση στον «υπέρογκο προϋπολογισμό που ψήφισε μόνη της η δημοτική αρχή στην Οικονομική Επιτροπή προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας», προχωρώντας στην επιλογή εξοπλισμού (παγκάκια, φυτά) «χωρίς καμία επιστημονική γνωμοδότηση, με περιοριστικές προδιαγραφές, ασφυκτικό πλαίσιο κατάθεσης προσφορών και παράδοσης του εξοπλισμού». Ο επικεφαλής της Λαϊκης Συσπείρωσης Νίκος Σοφιανός ζήτησε από τώρα δέσμευση ότι το δημοτικό συμβούλιο θα σταματήσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο «μόλις λήξει το δοκιμαστικό τρίμηνο» ενώ όλοι οι ομιλητές έδωσαν έμφαση στην απουσία πρόβλεψης για τα άτομα με αναπηρίες. Ο Π.Γερουλάνος ανέφερε, μάλιστα, ότι ποδηλάτης χτύπησε τυφλό που προσπαθούσε να προσεγγίσει σε στάση λεωφορείου.

«Η καινοτομία του Μεγάλου Περιπάτου είναι η διαβούλευση στην πράξη», είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων. «Συζητήσεις που έως τώρα γίνονταν πισω από κλειστές πόρτες και αφορούσαν λίγους, τώρα γίνονται έξω στην πόλη και αφορούν πολλούς. Ξεκίνησε μια όμορφη συζήτηση που μας δίνει δύναμη όχι μόνον γιατί δείχνει νιάξιμο για την πόλη αλλά και γιατί γινόμαστε αποδέκτες πολλών προτάσεων». Ο Κ.Μπακογιάννης υποστήριξε ότι οι προτάσεις αυτές γίνονται δεκτές όπως, για παράδειγμα είχε αναφέρει πριν λίγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Αξιώτης, μιλώντας για τοποθέτηση ανάγλυφων ανακλαστικών ταινιών για τους τυφλούς. Ο κ.Αξιώτης είχε επίσης επισημάνει ότι στην Πανεπιστημίου δεν υπήρχαν οδεύσεις τυφλών στα πεζοδρόμια και ότι έχει ζητηθεί από τον ΟΑΣΑ τα λεωφορεία να εξυπηρετούν τους αναπήρους θέτοντας σε λειτουργία το σύστημα που «γονατίζει» το λεωφορείο για να ανέβει το αμαξίδιο επειδή υπάρχει υψομετρική διαφορά ελλείψει πεζοδρομίου.

Στο θέμα του κόστους των προμηθειών που έφθασαν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, δεν αναφέρθηκε ο Δήμαρχος αλλά ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης. Ο κ.Τσιατσιάμης είπε πως για την προμήθεια του εξοπλισμού και των βαφών ξεκίνησαν με τρία κριτήρια: Την νομιμότητα που διασφαλίστηκε από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την επιλογή εξοπλισμού που θα μπορούσε να υποστηρίξει η αγορά και την υλοποίηση της προμήθειας σε 20 μέρες.

«Αν δεν μπορούσαμε να το κάνουμε σε 20 μέρες δεν θα κάναμε τίποτε», τόνισε ο κ. Τσιατσιάμης προσθέτοντας ότι προστέθηκε και το κριτήριο της βιωσιμότητας γιατί «αν αγοράζαμε πλαστικές ζαρντινιέρες θα τις πετούσαμε μετά στις αποθήκες του Δήμου ενώ τώρα θα γίνει εξοπλισμός για ολόκληρη την πόλη».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η εμφατική αναφορά του κ. Τσιατσιάμη στην ταχύτητα εκτέλεσης της προμήθειας εντός 20 ημερών καθώς μόλις σήμερα το πρωί, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να δώσει παράταση στον εργολάβο που είχε αναλάβει την προμήθεια των υλικών χρωματισμού και σήμανσης των οδών κόστους 880.000 ευρώ. Οπως αναφερόταν στα σχετικά εισηγητικά, η εταιρεία Maycon ζήτησε και έλαβε παράταση 20 ημερών διότι χωρίς να ευθύνεται εκείνη καθυστέρησαν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις περιοχές των παρεμβάσεων. Αν δεν δινόταν παράταση, η κατεπείγουσα σύμβαση των 20 ημερών έληγε σήμερα 29 Ιουνίου και δεν θα μπορούσε να παραδώσει άλλα υλικά. Με άλλα λόγια, πληρώθηκε παραπάνω κόστος για να γίνει η προμήθεια γρήγορα αλλά τελικά τα υλικά θα δοθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Μεγάλος Περίπατος Αθήναςδημοτικό συμβούλιοΚώστας Μπακογιάννης