Πολιτική|01.07.2020 15:58

Ερντογάν: Ο τουριστικός αποκλεισμός της Τουρκίας από την Ε.Ε. έχει πολιτικά κίνητρα

Μαρία Ζαχαράκη

Την απόφαση της Ευρώπης να μην ανοίξει τα σύνορά της, σήμερα Τετάρτη 1 Ιουλίου, με την Τουρκία στηλίτευσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για πολιτικά κριτήρια πίσω από τον «τουριστικό» αποκλεισμό που επέβαλε η Ε.Ε. απέναντι στη χώρα του. «Η Τουρκία ήταν μία από τις χώρες στον κόσμο που σημείωσε επιτυχία κατά την περίοδο της επιδημίας. Αλλά παρά την προφανή επιτυχία μας, η πολιτική αποκλεισμού της Ευρώπης και ιδίως κάποιων χωρών απέναντι στην Τουρκία πηγάζει όχι από λόγους υγείας αλλά πολιτικής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε περιφερειάρχες της χώρας.  

«Δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στους πραξικοπηματίες»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. «Δίνουμε έναν αγώνα τόσο στην ανατ. Μεσόγειο όσο και τη Λιβύη. Η Τουρκία δεν θα αφήσει το λαό της Λιβύης στο έλεος των πραξικοπηματιών. θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας», τόνισε ενώ, αφήνοντας αιχμές κατά της Γαλλίας και του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι «εκείνοι που έκλειναν τα αυτιά τους στις κραυγές βοήθειας των συμπολιτών τους κατά τη διάρκεια της επιδημίας, δεν έχουν δικαίωμα να αμφισβητούν τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της εφαρμογής του Δικαίου. Όσο πλησιάζουμε στη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα, είναι ντροπή τους κάποιοι να μην έχουν ακόμη καταφέρει να απαλλαγούν από τα αποικιακά αντανακλαστικά τους».

«Θα τους εκπλήξουμε όλους»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα κλείσει το 2020 με ένα ποσοστό ανάπτυξης που θα εκπλήξει τους πάντες. «Τα πρώτα δεδομένα του Ιουνίου είναι ελπιδοφόρα. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως τον Ιούλιο θα κάνουμε ένα πολύ μεγαλύτερο άλμα. Πρώτα ο Θεός θα κλείσουμε το 2020, το οποίο θεωρείται χαμένο σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, για ακόμη μια φορά με ένα ποσοστό ανάπτυξης που θα εκπλήξει τους πάντες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

τουρισμόςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία