Πολιτική|08.07.2020 13:02

Μητσοτάκης: Οι παρεμβάσεις συμβολισμού για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης

Σπύρος Μουρελάτος

Στίγμα των βασικών του προθέσεων έδωσε κατά τη χθεσινή ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέλεξε παρεμβάσεις υψηλού συμβολισμού εν είδει εορτασμού της επετείου της συμπλήρωσης ενός χρόνου γαλάζιας διακυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, καθόλου τυχαία η ηχηρή αποκήρυξη όλων όσοι εξακολουθούν να διακινούν σενάρια πρόωρων εκλογών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει πέραν όλων των άλλων και μία ηθική διάσταση. «Θα ήταν πολιτικά ανέντιμη κίνηση να προσφύγω σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το πολιτικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτω για να κερδίσω τι ακριβώς, όταν έχω τρία χρόνια μπροστά μου και μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να υλοποιήσω το πρόγραμμα μας», υπογράμμισε κατά την χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. Διττή η στόχευση του πρωθυπουργού, όπως εξηγούν στενοί του συνεργάτες: αφενός να αποστασιοποιήσει πλήρως εαυτόν από τον τακτικισμό, που διακατείχε τον προκάτοχο του, όταν μετά τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου του 2015 και το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές εξαπατώντας την αντιπολίτευση, που στο μεσοδιάστημα είχε βάλει πλάτη για την υιοθέτηση του 3ου Μνημονίου. Αφετέρου να υπογραμμίσει την αντίστιξη ανάμεσα σε έναν πρωθυπουργό, που εμφανίζεται προσηλωμένος στην ενίσχυση των Δημοκρατικών θεσμών και στον Αλέξη Τσίπρα, που κατακλύζεται εσχάτως από αποκαλύψεις για μεθοδεύσεις πολύ στενών συνεργατών του, στην κατεύθυνση της χειραγώγησης των δημοκρατικών θεσμών, αλλά και στην οργάνωση παρακράτους, όπως καταγγέλλουν στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Πρόσωπα, που γνωρίζουν το μοτίβο, με το οποίο έχει αποφασίσει να πολιτευθεί ο κ. Μητσοτάκης, τονίζουν πως ο πρωθυπουργός χτίζει πάνω στη σχέση αξιοπιστίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους πολίτες αποστρεφόμενος τα πολιτικά παιχνίδια. Επιπλέον, η επιλογή του να επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου μεταξύ άλλων προανήγγειλε πως το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη θα αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, πιστοποιεί, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει θιασώτης του διαλόγου έχοντας το καθήκον να υπερβαίνει την όποια τοξικότητα επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, δεν αποκλείεται η επιτροπή Πισσαρίδη να παραδώσει ακόμη και εντός της εβδομάδος το πόρισμα της για την ανακατεύθυνση των προτεραιότητων σε ό,τι αφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, καθώς η κυβέρνηση οφείλει να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το masterplan για την απορρόφηση των 32 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τοποθετήσει στη σωστή του βάση τον επερχόμενο ανασχηματισμό σημειώνοντας πως «οι αλλαγές δεν είναι της στιγμής, και όταν αυτή έλθει, θα το μάθετε από εμένα». Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν την εν λόγω αποστροφή, τακτικοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη παρέπεμπαν τις προαναγγελθείσες διορθωτικές κινήσεις σε περίοδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17/18 Ιουλίου και έως τα τέλη του μήνα, εφόσον, πάντα δεν ενεργοποιηθεί το σενάριο των τελών Αυγούστου/αρχών Σεπτεμβρίου. Καλά πληροφορημένες πηγές «στοιχημάτιζαν», πάντως, πως ο κ. Μητσοτάκης έχει οριστικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τις κυοφορούμενες αλλαγές, που, όπως μεταδίδεται, αναμένονται στοχευμένες, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των Υπουργών. Ερωτηθείς, πάντως, σχετικώς, ο κ. Μητσοτάκης προϊδέασε, και για αλλαγές, που δεν αποκλείεται να αφορούν σε ανακατεύθυνση αρμοδιοτήτων είτε σε αλλαγές των υφιστάμενων υπουργικών δομών.

Παρεμβαίνοντας στην υπόθεση των αποκαλύψεων των τελευταίων εβδομάδων γύρω από τις καταθέσεις του Ισραηλινού επιχειρηματία, Σάμπυ Μιωνή, αλλά και της αντίστοιχης του Χρήστου Καλογρίτσα, που αμφότερες στοχοποιούν τον πρώην πανίσχυρο υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε έκπληκτος, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποπέμψει ακόμη το Νίκο Παππά. Μετά την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική κάλυψη, που παρείχε στον κ. Παππά, στελέχη της Πειραιώς σχολίαζαν «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς», κάνοντας λόγο για μαφία. «Αντί να πάρει αποστάσεις φρόντισε να δείξει ξανά ότι ο Ν. Παππάς είναι το άλλο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα. Όμως το πουλόβερ έχει αρχίσει να ξηλώνεται».

Κυριάκος Μητσοτάκης