Πολιτική|20.12.2018 07:45

Νέα Δημοκρατία: Με το µυαλό στις Πρέσπες κοιτάζουν το... Ποτάµι

Σπύρος Μουρελάτος

«Η αγωνία του Μέγαρο Μαξίμου για την κοινοβουλευτική αριθµητική του Σκοπιανού» και οι «παρασκηνιακές κινήσεις», στις οποίες επιδίδεται εσχάτως ο ηγετικός πυρήνας της κυβέρνησης, δεν διαφοροποιούν τον κεντρικό πολιτικό σχεδιασµό της Νέας Δηµοκρατίας.

Την επαύριον του «γαλάζιου» Συνεδρίου, η Πειραιώς εµφανίζεται σε αυξηµένη εκλογική ετοιµότητα, καθώς, παρά την κυρίαρχη εκτίµηση πως το plan A του πρωθυπουργού είναι η ταυτόχρονη διενέργεια εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, η ηγεσία του κόµµατος δεν παραγνωρίζει την πιθανότητα να επιχειρήσει η κυβέρνηση έναν εκλογικό αιφνιδιασµό, στην προσπάθειά της να απεγκλωβιστεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Σε κάθε περίπτωση, η προχθεσινή προσχώρηση Θεοχάρη στις «γαλάζιες» τάξεις ερµηνεύθηκε ως ισχυρή ένδειξη ότι το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα εξαντλήσει το εύρος του θεσµικού οπλοστασίου που διαθέτει ώστε να µπλοκάρει την κύρωση της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ παραµένει σε πλήρη ισχύ η ρήση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι κάθε κόµµα και κάθε βουλευτής αναµετράται µε τη συνείδησή του επί του συγκεκριµένου ζητήµατος.

Ούτως ή άλλως, η Ν∆ ζητά άµεσα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ώστε να περιληφθεί και το Σκοπιανό στα µείζονα διακυβεύµατα της προεκλογικής περιόδου. Μοιραία το «γαλάζιο» ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα τηρήσουν συγκεκριµένοι βουλευτές του Ποταµιού. Και µολονότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάµεσα στον πρόεδρο του κόµµατος και τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι ανοιχτός, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη κοινή τους παρουσία στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, το Μοσχάτο έχει ξεκαθαρίσει πως δεν εµπλέκεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε κανενός είδους συναλλαγή µε πολιτικούς σχηµατισµούς ή µεµονωµένους βουλευτές.

«Το κακό έχει γίνει»

Με θυµηδία, εξάλλου, υποδέχθηκαν στη Ν∆ την επιχειρηµατολογία Μαξίµου περί των τροπολογιών της αλβανικής µειονότητας των Σκοπίων. «∆υστυχώς το κακό έχει γίνει και καµία τροπολογία δεν µπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Κοτζιάς και Καµµένος. Για όσους έχουν την παραµικρή αµφιβολία ότι η Συµφωνία των Πρεσπών 
υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισµό, ας ρίξουν µία µατιά στο προοίµιο του σκοπιανού Συντάγµατος και στο άρθρο 36, το οποίο αναφέρεται ακόµη και σε “µακεδονικό” κράτος» αναφέρει ανακοίνωση της Πειραιώς.

Εν τω µεταξύ, χθες η Ν∆ έκλεισε -µήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές- και την τελευταία εκκρεµότητα που αφορούσε σε µεγάλο δήµο της χώρας, διά της ανακοίνωσης για τον ∆ήµο Πειραιά της υποψηφιότητας του Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ήρωα των Ιµίων, Παναγιώτη Βλαχάκου.

Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές υπογραµµίζουν ότι τόσο η υποψηφιότητα Βλαχάκου όσο και εκείνη του Νίκου Ταχιάου στον ∆ήµο Θεσσαλονίκης διέπονται από την ξεκάθαρη στόχευση του κ. Μητσοτάκη να… ανοίξει το κόµµα σε νέα πρόσωπα, ανανεώνοντας σε µεγάλο βαθµό το υφιστάµενο πολιτικό προσωπικό

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝέα Δημοκρατία