Πολιτική|10.07.2020 22:57

Αγία Σοφία - Μητσοτάκης: Επιζήμια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η απόφαση

Newsroom

Με μία οργισμένη ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Παρασκευής, αναφέρθηκε στην απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Αφού καταδίκασε την απόφαση, τόνισε ότι προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας αλλά και όσους τη αναγνωρίζουν ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε πως η απόφαση που πήρε το απόγευμα της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ χαρακτήρισε «θλιβερή» την τουρκική ηγεσία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της.

Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά.

Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Πρόκληση η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε νωρίτερα πως η απόφαση για το ιστορικό μνημείο συνιστά «πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

Με αναρτήσεις του στο Twitter, τόνισε ότι αυτό συνιστά «πρόκληση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

«Στην τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών που προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενόψει του ΣΕΥ της ΕΕ τη Δευτέρα. Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για την πρόκληση που συνιστά για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και για την UNESCO, η απόφαση που ακυρώνει το διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, για την προστασία της Αγίας Σοφίας διά της μετατροπής της σε Μουσείο», αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

T

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑγία Σοφία