Πολιτική|16.07.2020 13:49

Βόρεια Μακεδονία: Με ποιους αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση ο Ζόραν Ζάεφ

Τίμος Φακαλής

«Το μέλλον κερδίζει! Η δικαιοσύνη έρχεται! Η πορεία προς τα εμπρός έχει επιβεβαιωθεί» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, φωνάζοντας τρεις φορές δυνατά τις λέξεις «Οικονομία-Δικαιοσύνη. Αυτές οι λέξεις θα είναι οι προτεραιότητες της διακυβέρνησής μου» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς με ποιο κόμμα θα σχηματίσει συνασπισμό και αν είναι δυνατόν να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, ο Ζάεφ είπε ότι θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα και την κατανομή των εδρών.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη γείτονα, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Στο 95% των καταμετρημένων τμημάτων και συγκεκριμένα στα 3.399 τμήματα από τα 3.480 συνολικά, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, συγκεντρώνει ποσοστό 35,85%, έναντι ποσοστού 34,51% που συγκεντρώνει το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν τα παρακάτω ποσσοτά: DUI 11.70%, η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 82%, το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Levica» 4.08%, και το ο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» DPA 1.57% Αβέβαια, ωστόσο, παραμένει η ακριβής κατανομή των εδρών που είναι κρίσιμος παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μεταξύ του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία αυτά κόμματα, τα οποία συμμετέχουν και στην απερχόμενη κυβέρνηση εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

εκλογέςΒόρεια ΜακεδονίαΖόραν Ζάεφ