Πολιτική|17.07.2020 23:43

Σύνοδος Κορυφής: Εμμένει στις θέσεις του για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Μητσοτάκης

Newsroom

Στις θέσεις με τις οποίες προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής εμμένει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςόπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να είναι ακέραιο το πρόγραμμα, καθώς και να παραμείνει η αναλογία επιχορηγήσεων - δανείων. Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70 - 30 για τα 32 δισ. ευρώ, όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές η Αθήνα είναι υπέρ μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος, ενώ τονίζει ότι υπάρχει ήδη έτοιμο σχέδιο. Αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο Ταμείο Ασφάλειας Συνόρων. Μέχρι στιγμής πάντως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την άλλη πλευρά ένα πραγματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες αναφορικά με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο με θέμα τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας. Πρόκειται για κάτι που ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. Σύμφωνα με όσα είπε «ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε και οι ηγέτες δέχθηκαν να γίνει έκτακτη συνάντηση κορυφής τον Σεπτέμβριο, όπου θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Αθήνα αλλά ούτε και από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Μένει να φανεί τι ισχύει, καθώς εάν το θέμα της Τουρκίας συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών τότε υπάρχει ιδιαίτερη αναβάθμιση. Και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες σε αυτή τη συνάντηση.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤαμείο Ανάκαμψης