Πολιτική|22.07.2020 20:21

Τι διαμηνύει η Γεννηματά πριν μπει στο Μαξίμου- Σφοδρή επίθεση Βενιζέλου στον Τσίπρα

Φώφη Γιωτάκη

Σαφείς προειδοποιήσεις εν όψει της αυριανής συνάντησής της με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη επιχείρησε να στείλει η Φώφη Γεννηματά η οποία με την ομιλία της στη Βουλή δεν απέφυγε πριν από λίγο να χαρακτηρίσει κρίσιμες για την πορεία του τόπου αυτές τις ώρες.

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι η τουρκική επιθετικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ η Ευρώπη -για μια ακόμα φορά σε Σύνοδο Κορυφής- παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες τη συζήτηση για τις ενέργειες της Τουρκίας που απειλεί την Ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι, σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, διατηρείται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της βουλής και πρόσθεσε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό:

«Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί. Τώρα προτεραιότητα είναι η ετοιμότητα και αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Έχει ευθύνη ο κ. Πρωθυπουργός που αρνείται το διάλογο με τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί η εθνική γραμμή , να δημιουργηθεί αρραγές μέτωπο στο εσωτερικό και να δοθεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς κάθε κατεύθυνση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής παρότι δηλώνει ότι είναι αναγκαίες οι διαδοχικές συναντήσεις  με τον πρωθυπουργό, επιμένει στην πρότασή της για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να «ξανασκεφτεί το αίτημά της, μετά τα νέα δεδομένα». Ενδεικτική είναι η αιχμηρή παραίνεση προς τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την εισήγησή της: «Είναι ώρα εθνικής ομοψυχίας. Αφήστε τη μυστική διπλωματία. Και την αλαζονική λογική της αυτάρκειας της Κυβέρνησης στα κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο ελληνικός λαός περιμένει από όλους μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Με αφορμή ωστόσο την επαναφορά του αιτήματός της να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι ο πρωθυπουργός και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της προς τον Αλέξη Τσίπρα για το σκεπτικό που ανέπτυξε νωρίτερα στην βουλή μπλέκοντας την διαδικασία της Προκαταρκτικής με την κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά συγκυρία: «Για αυτό και θέλω να πω με το χέρι στην καρδιά ότι θεωρώ αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να παζαρεύει με τρόπο που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας την αναγκαία στήριξη που πρέπει να δώσει τούτη την ώρα στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Το Κίνημα Αλλαγής, έχει απόλυτη προτεραιότητα να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την αναγκαία ενότητα του έθνους και του λαού αυτές τις ώρες. Εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι στο Dna της παράταξής μας είναι βαθιά χαραγμένος ο πατριωτισμός».

Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο κατήφορος δεν έχει τέλος»

Για το «αφήγημα» του κυρίου Τσίπρα στη Βουλή έκανε εν τω μεταξύ σφοδρή επίθεση  στον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Ο κ. Τσίπρας έλαβε το λόγο στο αρχικό στάδιο της σημερινής συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση της προκαταρκτικής επιτροπής να παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος και οι συνεργοί του στο Ειδικό Δικαστήριο και, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε απροκάλυπτα και ωμά, το εξής:

Αν η κυβέρνηση θέλει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα εθνικής πολιτικής και ενόψει της προκλητικής, επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, πρέπει να εγκαταλειφθεί η διαδικασία διερεύνησης της σκευωρίας Νοβάρτις και του παραδικαστικού κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στην υπόθεση Μιωνή. Πρέπει να αγνοηθούν οι αποκαλύψεις Καλογρίτσα, να μη δοθεί συνέχεια στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το Μάτι και γενικώς να σταματήσει κάθε  πολιτική, δημοσιογραφική και δικαστική διερεύνηση των θεσμικών παρεκτροπών της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δήλωσε μάλιστα ότι θα τοποθετηθεί ως προς το αντικείμενο της σημερινής διαδικασίας αφού ακούσει την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη στην πρότασή του για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να διασφαλισθεί η εθνική ενότητα !». Και κατέληξε ο κ. Βενιζέλος «υπενθυμίζοντας» ότι:

«Προφανώς δεν θυμάται ο κ. Τσίπρας ότι την περίοδο της κυβέρνησής του  κάποιοι έδιναν πάντα τον τόνο της ευθύνης και της ενότητας σε όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα παρότι ήσαν πάντα στο στόχαστρο της ανελέητης συκοφαντίας των κυβερνώντων και  μιας  διαρκούς απόπειρας «δολοφονίας  χαρακτήρων». Πρέπει έστω τώρα να μάθει ότι μόνο σταθερό θεμέλιο της εθνικής ενότητας είναι ο σεβασμός της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και η τήρηση του εθνικού καθήκοντος αλήθειας».

Ευάγγελος ΒενιζέλοςΦώφη Γεννηματά