Πολιτική|25.07.2020 07:48

Αγία Σοφία: O Ερντογάν έβαλε «ταφόπλακα» στο κοσμικό κράτος του Ατατούρκ

Newsroom

Τα πλάνα που μετέδωσε το Open Tv στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων την Παρασκευή, έδειχναν Τούρκους να βρίσκονται στη σειρά για να επισκεφθούν την Αγία Σοφία η οποία άνοιξε για προσευχή, σε μια πραγματικά «μαύρη» ημέρα για την Ορθοδοξία. «Σήμερα η Τουρκία άλλαξε σελίδα, άλλαξε εποχή», όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, ανταποκρίτρια του Open Tv και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως «ήταν πολύ συμβολικό αυτό που έκανε ο Ερντογάν και πολύ ουσιώδες για την πολιτική του επιβίωση και δόξα». Δεν ήταν τυχαίο που η στροφή της Τουρκίας, στο οθωμανικό της παρελθόν, έγινε στην επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης, που ουσιαστικά αντίστοιχα τότε είχε βάλει την «ταφόπλακα» στην οθωμανική αυτοκρατορία. Την Παρασκευή ο Ερντογάν έβαλε την «ταφόπλακα» στο κοσμικό και σύγχρονο κράτος του Ατατούρκ. Η Λωζάνη, βέβαια, τώρα θα είναι ο επόμενος στόχος του.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη, έχει ήδη αρχίσει και μιλάει για «επικαιροποίηση», γιατί θεωρεί ότι τα σύνορα της Τουρκίας περιορίστηκαν, ενώ -στην «κατάλληλη ευκαιρία»- δεν αποκλείεται να ανοίξει πάλι τη συζήτηση.

Όσον αφορά τώρα το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη ήταν ενθουσιώδες, ήταν ένα κλίμα ευφορίας και άκρατης εθνικής υπερηφάνειας, πια. Ο Ερντογάν έξω από την Αγία Σοφία, που ήταν ο απλός κόσμος, αποθεώθηκε. Τον ευχαριστούσαν σαν Θεό για αυτό που τους πρόσφερε, για τα συναισθήματα ουσιαστικά που τους γέννησε, με μία αιμοδιψή διάθεση, μάλιστα. 

Ήταν η νέα κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης για πολλούς την Παρασκευή εκεί, και -για να δείξει μάλιστα ο επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων- ότι κατέκτησαν τον χριστιανικό ναό με το σπαθί τους, όπως λένε- εμφανίστηκε να κρατάει ένα ραβδί που είχε το σχέδιο του σπαθιού.

Όλο αυτό που συνέβη πάντως με την Αγία Σοφία, ξύπνησε άγριες διαθέσεις σε πολλούς: είτε σε υπερασπιστές του τζαμιού είτε σε δυτικούς και ξένους που βρίσκονταν εδώ, ενώ ακούστηκαν ακόμη και συνθήματα κατά της Ελλάδας πριν αρχίσει η προσευχή.

Η παρέμβαση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η αλλοίωση του χαρακτήρα σημαντικών πολιτιστικών μνημείων αποτελεί αδιαμφισβήτητο πλήγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Η αλλοίωση αυτή συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τη Σύμβαση του 1972 της UNESCO, ενώ ρίχνει βαριά σκιά στην εικόνα της. Η χρήση μνημείων με ανάλογη ακτινοβολία και συμβολισμό πρέπει να αίρεται πάνω και πέρα από τυχόν σκοπιμότητες και να λειτουργεί ενωτικά και συμφιλιωτικά για την παγκόσμια κοινότητα. Η αλλαγή χρήσης του μνημείου, πέρα από τον συμβολισμό της, συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους και για την ακεραιότητα του κτίσματος, καθώς και των ψηφιδωτών και λοιπών έργων τέχνης στο εσωτερικό του. Θα εργαστούμε ώστε η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει ευαισθητοποιημένη, καθώς η μετατροπή της χρήσης της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς κατά την UNESCO, σε ισλαμικό τέμενος, είναι ζήτημα ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σε μια εποχή που απαιτούνται συγκλίσεις και ενωτικά βήματα, κινήσεις που υποδαυλίζουν θρησκευτικές και πολιτισμικές διαιρέσεις και διευρύνουν τα ρήγματα αντί να τα γεφυρώνουν, δεν συμβάλλουν στην κατανόηση και προσέγγιση των λαών».

Δείτε το θέμα όπως μεταδόθηκε στο Open Tv

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑγία Σοφία