Πολιτική|02.08.2020 08:17

Φουλ επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ: Τα μέτρα Πισσαρίδη θυμίζουν μνημόνια

Βούλα Κεχαγιά

Για ένα «θερμό» φθινόπωρο στην πολιτική του αντιπαράθεση µε την κυβέρνηση προετοιµάζεται ήδη το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Με κυρίαρχο πεδίο, ποιο άλλο; Αυτό της οικονοµίας. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία έδειξε τα δόντια του στην κυβέρνηση, ανεβάζοντας στο κόκκινο τους αντιπολιτευτικούς τόνους για το φλέγον ζήτηµα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε την απορρύθµιση και κατ’ επέκταση τους πλειστηριασµούς, ενώ ιδιαίτερη έµφαση έδωσε και στο καυτό θέµα των αναδροµικών, κατηγορώντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό ότι εµπαίζει τους συνταξιούχους, εξαιρώντας από την απόδοση των οφειλών επικουρικές και δώρα!

Μάλιστα, για το θέµα των αναδροµικών ο Αλέξης Τσίπρας διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση προχωρά σε «κούρεµα» κατά 60%, την ώρα που υπάρχουν οι οικονοµικές δυνατότητες και τα χρήµατα στο δηµόσιο ταµείο, όπως επίσης και η ρήτρα διαφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, µε την επιλογή της στο θέµα των αναδροµικών η κυβέρνηση χάνει ένα µοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που δεν αξιοποιεί, όχι µόνο για τους συνταξιούχους αλλά ούτε καν για τη στήριξη των εργαζοµένων, του εµπορικού κόσµου του χώρου της εστίασης και των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Την ίδια ώρα η αξιωµατική αντιπολίτευση επιµένει στη δηµοσιοποίηση της έκθεσης της οµάδας Πισσαρίδη για την οικονοµία, που κατά τις εκτιµήσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κρύβει µέτρα µνηµονιακής κατεύθυνσης, µε αιχµή και το Ασφαλιστικό. Η έκθεση, σύµφωνα µε όσα ακούστηκαν στο Υπουργικό Συµβούλιο της Παρασκευής, θα κατατεθεί στη Βουλή τη ∆ευτέρα, όµως µε βάση τις διαρροές που έχουν γίνει προς τον Τύπο εµπεριέχει µέτρα που παραπέµπουν σε µνηµόνια! Μάλιστα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, ένα από αυτά µπορεί να αφορά το Ασφαλιστικό και να στηρίζεται στον περίφηµο τρίτο πυλώνα, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων.

Ανοιχτή συζήτηση

Αυτό, όπως λένε παράγοντες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, εξηγεί κατά κάποιον τρόπο και την επιλογή του πρωθυπουργού να µη δοθούν τα αναδροµικά για τις επικουρικές συντάξεις, κάτι που ενισχύει την αίσθηση στους εργαζόµενους ότι η ασφάλιση στον δηµόσιο τοµέα αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα. Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιµούν ότι την ώρα που σχεδόν το σύνολο της Ευρώπης, ακόµη και η Γερµανία, στρέφονται προς τις κρατικοποιήσεις, το πόρισµα Πισσαρίδη είναι πολύ πιθανόν να προβλέψει ιδιωτικοποιήσεις στον τοµέα των Υποδοµών. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα θα πρέπει να οργανωθεί µια µεγάλη και ανοιχτή συζήτηση µεταξύ των πολιτικών κοµµάτων αναφορικά µε τις προτάσεις του σχεδίου και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω, «όχι µε επιτροπές σοφών που το µόνο που ξέρουν να λένε είναι απολύσεις και διάλυση του ασφαλιστικού συστήµατος, για να πάει η οικονοµία µπροστά».

Εκ παραλλήλου ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση ως προς τα εργασιακά, κάτι που ήδη έχει καταγγείλει µε αφορµή τις ρυθµίσεις που επιβλήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις µε «όχηµα» την κρίση του κορονοϊού. Οι εκτιµήσεις της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι πως ο δείκτης της ανεργίας θα εκτιναχθεί το ερχόµενο φθινόπωρο και ότι το σύστηµα της εκ περιτροπής εργασίας θα αποτελέσει µια σταθερή εναλλακτική για τους εργοδότες που θα αποφύγουν τις απολύσεις. Το θέµα των τραπεζών, επίσης, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία που ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, καθώς επιτρέπει στις τράπεζες που έλαβαν ισχυρή ενίσχυση από την ΕΚΤ ύψους 37 δισ. ευρώ να απορρίπτουν τα περισσότερα αιτήµατα δανεισµού για τις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και να µην έχουν πρόσβαση σε χρηµατοδοτικά προγράµµατα. ∆εν θεωρείται, δε, καθόλου τυχαίο ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό καυτηρίασε την επιλογή των τραπεζών (µε αιχµή τη Eurobank) να αποφασίζουν να δώσουν bonus στα στελέχη τους, την ώρα που αποκλείουν την πλειονότητα των επιχειρήσεων από τον δανεισµό και ενώ υπάρχουν συστάσεις από την ΕΚΤ να αποφεύγουν αυτήν την πρακτική.

Ενίσχυση της εργασίας

Στον αντίποδα όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει το δικό του πρόγραµµα για την οικονοµία, το «Μένουµε όρθιοι», που επιµένει στην ενίσχυση της εργασίας και όχι στην αναστολή εργασίας, όπως έχει συµβεί άλλωστε σε µια σειρά από χώρες του εξωτερικού και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προτείνει την απόλυτη κάλυψη του ασφαλιστικού και µισθολογικού κόστους για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός λειτουργίας και παραµένουν σε αναστολή. Επίσης για όσους επανεκκινούν το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης στο 100% του ασφαλιστικού κόστους και στο 40% του µισθολογικού κόστους, ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να µπορούν να αντεπεξέλθουν και συγχρόνως οι εργαζόµενοι σε αυτές να διατηρήσουν και τις θέσεις εργασίας και τις σχέσεις εργασίας και τους µισθούς τους. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία προτείνει µια επιδοµατική πολιτική απέναντι στην επιχειρηµατικότητα, ενώ σε ό,τι αφορά στη µη επιστρεπτέα προκαταβολή προτείνει επιδότηση 2.000 ευρώ ανά εργαζόµενο για όλες τις επιχειρήσεις, µικρές και µεσαίες, µε όριο τα 100.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση στα χρηµατοδοτικά εργαλεία, αυτή µπορεί να γίνει µε εγγύηση του ελληνικού ∆ηµοσίου που σε ορισµένες περιπτώσεις µπορεί να φτάνει και το 100%.

αναδρομικάΑλέξης ΤσίπραςΚορονοϊόςΣΥΡΙΖΑύφεσηΑσφαλιστικό