Πολιτική|22.12.2018 16:55

πΓΔΜ: Και επισήµως τέλος στις «αλυτρωτικές ερµηνείες»

Newsroom

Αυτή είναι η εκτίµηση της κυβέρνησης µετά την υπερψήφιση τεσσάρων τροπολογιών στην Επιτροπή Συνταγµατικών Υποθέσεων της ΠΓ∆Μ που αποκλείουν οποιαδήποτε παρερµηνεία σε αλυτρωτική κατεύθυνση. Στις τροπολογίες στο Σύνταγµα που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ αναφέρεται µε σαφήνεια πως «η υπηκοότητα θα είναι µακεδονική (πολίτης της ∆ηµοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας), κάτι το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Μάλιστα, όπως δηλώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, «µε την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση µεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας». Σε άλλη τροπολογία ορίζεται σαφώς πως τα σύνορα της ΠΓ∆Μ (µε τη νέα της ονοµασία) είναι τα υφιστάµενα σύνορά της µε την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο. Επίσης, οι τροπολογίες αναφέρονται στη µέριµνα της πολιτείας για τους πολίτες της διασποράς, ενώ ξεκαθαρίζεται πως οι συνταγµατικές αλλαγές δεν θα ισχύσουν αν δεν κυρωθεί η συµφωνία από την Ελλάδα µαζί µε το πρωτόκολλο εισχώρησης στο ΝΑΤΟ. Εν προκειµένω αξίζει να σηµειωθεί ότι από τη διαδικασία απείχαν διαφωνώντας οι βουλευτές του VMRODPMNE.

Η σύγκληση της Βουλής της ΠΓ∆Μ για τις συνταγµατικές αλλαγές αναµένεται στις 9 Ιανουαρίου και η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 15 Ιανουαρίου. Στα σηµαντικά στοιχεία των τροπολογιών είναι και η σαφής αναφορά στην αναγνώριση των συνόρων µε το Κόσοβο. 

Συμφωνία ΠρέσπεςΖάεΠΓΔΜ