Πολιτική|13.08.2020 22:05

ΥΠΕΞ: Οι εταίροι θα μάθουν τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών

Newsroom

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενημερωθούν για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα σχετικά με ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει τους ομολόγους του, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.

Νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κύριο Μισέλ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κύπρο και την Ελλάδα ρωτήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μια παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Η.Ε. διαδέχεται την άλλη, από πλευράς Τουρκίας: Ενέργειες, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο συνεχώς επικαλείται η Τουρκία».

Νέα επικοινωνιακά παιχνίδια των Τούρκων

Νέο προκλητικό μήνυμα έστειλε το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter. Συγκεκριμένα ανήρτησε βίντεο, το οποίο δείχνει τον πλου του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο.

«Τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, οι αδάμαστοι και αποφασισμένοι προστάτες των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, συνεχίζουν να συνοδεύουν και να προστατεύουν το ερευνητικό μας πλοίο Oruc Reis με τα ίδια πλοία και με την ίδια αποφασιστικότητα από την πρώτη μέρα».   

T

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη στη Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα

Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής (14/08) έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά με αυτή την επικοινωνία κλείνει ένας μεγάλος διπλωματικός κύκλος επαφών τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού, που είχε την Τετάρτη συνομιλήσει και με τον  Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Διπλωματικός «πυρετός» και από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που βρέθηκε σήμερα Πέμπτη, 13 Αυγούστου, στο Ισραήλ,όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι. Σε δήλωσή του μετά τις επαφές του στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ευχαριστήσει την ισραηλινή πλευρά για την ξεκάθαρη δήλωσή της και τοποθέτησή της στο θέμα της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

υπουργείο ΕξωτερικώνΝίκος ΔένδιαςΤουρκίαΚυριάκος Μητσοτάκης