Πολιτική|19.08.2020 08:19

Με την τουρκική προκλητικότητα στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός

Newsroom

Αν και βασικό θέμα της σημερινής, Τετάρτη, 19 Αυγούστου, έκτακτης τηλεδιάσκεψης κορυφής είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Λευκορωσία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Μητσοτάκης σκοπεύει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ αναμένεται να επιμείνει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία μόνο αν σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και μόνο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών, που θεωρεί η χώρα μας ότι είναι η μόνη εκκρεμότητα και το μόνο θέμα συζήτησης με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ατύπως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της περασμένης εβδομάδας. Εκεί, στην ατζέντα βρίσκεται η Τουρκία, δίχως, ωστόσο, να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τη δρομολόγηση της επιβολής κυρώσεων που έχει ζητήσει η ελληνική πλευρά, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Γερμανίας.

Δένδιας: Οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν επιλογή «ταραξία»

Για κοινό βηματισμό Αθήνας και Λευκωσίας και διαρκή συντονισμό σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη, 18 Αυγούστου, στην Κύπρο, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Δένδιας τόνισε χαρακτηριστικά πως οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των επιλογών της ενώ πρόσθεσε πως οι προσχηματικές εκκλήσεις της για διάλογο δεν πείθουν κανέναν.

«Οι τουρκικές προκλήσεις περιφρονούν τις σαφείς τοποθετήσεις της Ε.Ε, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής μας. Περιφορονούν τις ευρωπαικές αξίες, το Διεθνές Δίκαιο, περιφρονούν το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι «συνιστούν κλιμάκωση και συνιστούν απαράδεκτη στρατιωτικοποίηση. Συνιστούν επιλογή ταραξία που προδίδει το αδιέξοδο των δικών του επιλογών».

Στις επόμενες ημέρες άλλωστε, όπως ανέφερε ο 'Ελληνας υπουργός, οι δύο χώρες θα συμμετάσχουν μαζί στο άτυπο συμβούλιο στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί ο κατάλογος κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τον οποίο έχει την θεσμική υποχρέωση να μας παρουσιάσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

ΤουρκίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑνατολική Μεσόγειος