Πολιτική|21.08.2020 16:47

Πέτσας: Καμία ανάγκη για οριζόντια μέτρα

Newsroom

«Βρισκόμαστε σε μία φάση αύξησης κρουσμάτων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3, ανέφερε ότι μετά την εν λόγω φάση αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού θα ακολουθήσει μια πτώση ενώ επεσήμανε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι σχετικά περιορισμένη.

«Βλέπουμε μια αύξηση εισαγωγών, που δεν μεταφράζεται, όμως, σε αντίστοιχη αύξηση εισαγωγών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ή σε διασωληνωμένους. Αντίθετα, είδαμε μια αύξηση στην αρχή και μια σταθεροποίηση μετέπειτα στις ΜΕΘ και στους διασωληνωμένους, κάτι το οποίο είναι θετικό», τόνισε ο κ. Πέτσας. Η εν λόγω σταθεροποίηση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μπορεί να σχετίζεται με πολλά πράγματα όπως: «Με τη μείωση της μέσης ηλικίας των ανθρώπων που έχουν τον ιό, με το γεγονός ότι έχουμε καλύτερα υγειονομικά πρωτόκολλα και καλύτερα φάρμακα όσον αφορά την αντιμετώπισή τους, με το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει μία διαφορετική επήρεια του ιού και μικρότερη επιθετικότητα ενδεχομένως, λόγω του αρκετού χρονικού διαστήματος που κυκλοφορεί στην κοινότητα. Υπάρχουν διάφορες αιτίες, οι οποίες εξετάζονται όλες φυσικά από τους ειδικούς. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε μια πολύ μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη πίεση στο Σύστημα Υγείας τους επόμενους μήνες που θα έχουμε και άλλου τύπου ιώσεις, όπως η γρίπη».

Τόνισε δε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ανάγκη για οριζόντια μέτρα, κυρίως γιατί η Ελλάδα, σύμφωνα με το κ. Πέτσας «έχει μία από τις καλύτερες ιχνηλατήσεις στον κόσμο, χάρη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ και στους ανθρώπους του Υπουργείου Υγείας και αυτό μας βοηθάει να παίρνουμε έγκαιρα τοπικού χαρακτήρα μέτρα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα ιχνηλάτησης, επενδύουμε σε αυτό, παίρνουμε συνεχώς προσωπικό για να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και στην πρώτη φάση της πανδημίας και στη δεύτερη».

Σχετικά με τις μάσκες στα σχολεία είπε ότι κάποιοι προέτρεχαν για να δείξουν ότι η κυβέρνηση τις δίνει δωρεάν επειδή εκείνοι το είπαν. «Αυτά είναι φαιδρότητες. Το βασικό ήταν η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, τα μέτρα ασφαλείας με τα οποία θα γυρίσουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μας στα σχολεία και η υποχρέωση, φυσικά, όπως είπαμε, του κράτους να παράσχει δωρεάν τη μάσκα, εφόσον αυτή είναι η σύσταση των ειδικών».

ΚορονοϊόςΣτέλιος Πέτσας