Πολιτική|24.12.2018 10:23

Στήριξη της οικονοµίας στη... βαλίτσα της Μέρκελ-Ετοιμάζεται για «ποδαρικό» στο Μαξίμου

Βούλα Κεχαγιά

Την κρισιµότητα της Συµφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή επαναλαµβάνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, µε τον πρωθυπουργό να τονίζει στο συνέδριο των Σέρβων σοσιαλιστών πως µε την επίλυση του Μακεδονικού η ΠΓ∆Μ θα γίνει η γέφυρα που θα συνδέσει την Αθήνα µε το Βελιγράδι.

Η κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει, ούτε όµως και διαψεύδει την πληροφορία πως επίκειται επίσκεψη της Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα κατά το διήµερο 10-11 Ιανουαρίου, όπως έγραψε η «Καθηµερινή».

Η Γερµανίδα καγκελάριος φαίνεται πως θα είναι, ωστόσο, η Ευρωπαία ηγέτις που θα κάνει, όπως όλα δείχνουν, ποδαρικό στο Μαξίµου για το 2019, όπως επίσης και στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Αρµόδιες πηγές αναφέρουν πως «υπάρχουν διαβουλεύσεις και πιθανότητα επίσκεψης, όµως δεν έχει κλείσει κάτι», δείχνοντας πως στην παρούσα φάση δεν επιθυµούν να εµφανίσουν την επίσκεψη της κ. Μέρκελ ως οριστική.

Το ταξίδι της Γερµανίδας καγκελαρίου συµπίπτει βεβαίως µε τη χρονική στιγµή κατά την οποία θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες στη Βουλή της ΠΓ∆Μ για την τροποποίηση συνταγµατικών διατάξεων της γειτονικής χώρας.

Το Μέγαρο Μαξίµου θεωρεί δεδοµένη την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο

Οµως η έλευσή της θα µπορούσε να ερµηνευθεί και ως µήνυµα για τη στήριξη της ελληνικής οικονοµίας στις αρχές του 2019, µε δεδοµένη την έξοδο της χώρας από τα µνηµόνια τον Αύγουστο του 2018. Τις υπόλοιπες µέρες θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν περισσότερες λεπτοµέρειες γύρω από τον σκοπό της παρουσίας της καγκελαρίου στη χώρα µας. Σηµειωτέον πως περί τα µέσα Ιανουαρίου αναµένεται να ανοίξει και από τη Βουλή ο φάκελος για τις γερµανικές αποζηµιώσεις.

Απόλυτη πλειοψηφία

Το Μέγαρο Μαξίµου θεωρεί δεδοµένη την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τυπικά απαιτείται η συνήθης πλειοψηφία, όπως για οποιοδήποτε νοµοθέτηµα. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιθυµεί να εξασφαλίσει την υπερψήφισή της τουλάχιστον µε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθµού των βουλευτών, όπως είπε ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος (thecaller.gr), δηλαδή των 151.

Η κυβέρνηση στηρίζει την αισιοδοξία της στην εκτίµηση πως υπάρχουν αρκετοί προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν την ιστορική αυτή στιγµή να χαθεί και να οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες. Μάλιστα αξιολογεί ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη την κατάθεση των τροπολογιών εκ µέρους των αλβανόφωνων βουλευτών στην ΠΓ∆Μ, όπως και αυτήν που αφορά τη διασπορά και αυτή που αναφέρει ότι η ιθαγένεια δεν σχετίζεται µε τον εθνικό προσδιορισµό, καθώς αποτυπώνουν και το περιεχόµενο της Συµφωνίας των Πρεσπών.

Στο Μέγαρο Μαξίµου βλέπουν την επίσκεψη Μέρκελ ως µήνυµα για τη µεταµνηµονιακή εποχή

Σε ό,τι αφορά τα κείµενα της συµφωνίας, κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως θα ελεγχθούν εξαντλητικά, παροτρύνοντας τους βουλευτές του Ποταµιού να πράξουν το ίδιο εφόσον έχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τηρούνται το πνεύµα και το γράµµα των όσων έχουν συµφωνηθεί στις Πρέσπες. Σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ, όπως δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «όλοι ανεξαιρέτως οι βουλευτές πρέπει να βάλουν πάνω απ’ όλα τη συνείδησή τους και το συµφέρον της χώρας». 

Το ίδιο ισχύει, κατά τον εκπρόσωπο, και για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο του ΚΙΝΑΛ, που ζητά ηµεροµηνία εκλογών για να ψηφίσει, τονίζοντας ότι µια τέτοια ιστορική συµφωνία δεν µπορεί να συνδέεται µε εσωτερικούς πολιτικούς υπολογισµούς.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισµούς της Ν∆ ότι υπήρξε συναλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης µε εταίρους της για το «Μακεδονικό» µε αντάλλαγµα τη µη περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση αποδίδει αυτήν την τακτική στην αδυναµία της να αποδεχθεί την αποτροπή του µέτρου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέγαρο ΜαξίμουΑλέξης ΤσίπραςΆνγκελα Μέρκελ