Πολιτική|02.09.2020 20:45

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Τραμπ θέλει να πουλήσει F-35 στους εχθρούς της Τουρκίας

Newsroom

Για πρωτόγνωρα πράγματα που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής και αφορούν έμμεσα Ελλάδα και Κύπρο, έκανε λόγο ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «είχαμε και μία εξέλιξη που θα μπορούσε να βγάλει εκτός εαυτού τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να συζητήσουν την πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα πέραν της έχθρας μεταξύ της κατοχικής δύναμης και των Εμιράτων; Τα μόνα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή - πρέπει να παραδοθούν άμεσα - είναι τα τουρκικά. Συγκεκριμένα είναι αυτά που αγόρασε η Άγκυρα και ακύρωσε ο Λευκός Οίκος. Γιατί, όμως, χρειάζεται η άδεια του Ισραήλ; Διότι όταν το Ισραήλ υπέγραψε τη συμφωνία συμφωνήθηκε ότι η μόνη χώρα που θα είχε τα F-35 ήταν η ίδια. Τώρα, όμως, που υπάρχει συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες, ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι θα πείσει τον Νετανιάχου. Εάν, μάλιστα, υπάρξει μία τέτοια ανακοίνωση, τότε σίγουρα ο Ερντογάν θα "εκραγεί"».

«Όσον αφορά τα πρωτόγνωρα που αφορούν έμμεσα Αθήνα και Λευκωσία, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου μετέβησαν στο Ισραήλ. Από εκεί επιβιβάστηκαν σε αεροσκάφος της Ελ Αλ (σ.σ. ισραηλινές αερογραμμές) και μαζί με τον σύμβουλο Ασφάλειας του Νετανιάχου πήγαν στα Εμιράτα, γράφοντας ιστορία (αυτή ήταν η πρώτη πτήση από το Τελ Αβιβ στο Αμπου Ντάμπι). Οι δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου μετέφεραν την ευλογία του Ντόναλντ Τραμπ στη συμμαχία Ισραήλ και Εμιράτων. Επίσης, έχει σημασία ότι το ισραηλινό αεροσκάφος διήλθε του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία παραχώρησε και την άδεια της. Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου συζητούν με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, για να λάβουν μέρος σε αυτή τη συμμαχία. Πρόκειται, δηλαδή, για αντιτουρκικό τόξο. Πάνω στο αεροσκάφος που μετέφερε τους αξιωματούχους είναι γραμμένη η λέξη "ειρήνη", στα αγγλικά, τα εβραϊκά και τα αραβικά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου «οι αναλυτές δεν μπορούν να εξηγήσουν κάποια πράγματα που είναι ανεξήγητα. Ο Τραμπ έκανε τεράστια προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Εμιράτα. Μάλιστα, αυτή τη συμφωνία κατήγγειλαν Τουρκία και Ιράν, ενώ ο Ερντογάν απείλησε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τα Εμιράτα. Από την πλευρά τους Τραμπ και Πομπέο συνομιλούν με τις χώρες του Κόλπου και του Σουδάν για να ενταχθούν σε αυτή συμμαχία. Την ίδια στιγμή ο κ. Τραμπ δηλώνει ότι παραμένει φίλος του Ερντογάν. Βέβαια ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε την έκκληση Τραμπ για αποκλιμάκωση και διάλογο με την Ελλάδα».

«Αναφορικά με τη διαμεσολάβηση υπάρχει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο καλεί τον Αμερικανό πρόεδρο να αφήσει στην Καγκελάριο Μέρκελ το μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ θα ήθελε να επανέλθει αλλά δεν έχουμε επιβεβαίωση γι αυτό από επίσημες αμερικανικές πηγές. Πάντως στις Βρυξέλλες αυξήθηκε η ανησυχία για πιθανή σύγκρουση και την Ουάσιγκτον. Τέλος σε Αθήνα, Λευκωσία διατηρούν στενές και εξαιρετικές σχέσεις συνεργασίας με Ισραήλ και Εμιράτα. Άλλωστε και οι δύο χώρες βοήθησαν σημαντικά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα» κατέληξε ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΝτόναλντ ΤραμπΙσραήλF-35