Πολιτική|04.09.2020 17:29

Στο Μαξίμου Παναγιωτόπουλος, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων - Τετ α τετ με Μητσοτάκη

Newsroom

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνάντησης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο βρέθηκαν τα εξοπλιστικά και η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, παρόντες στη συνάντηση ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείο του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Από την άλλη πλευρά το Forbes εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει η Ελλάδα ποιοτικό πλεονέκτημα και στρατιωτική υπεροχή έναντι της Τουρκίας. Οι συζητήσεις για αγορά νέων μαχητικών από Γαλλία και ΗΠΑ καθώς και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου ελληνικού στόλου είναι στο επίκεντρο της ανάλυσης.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να αποκτήσει πολύ σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής έως το τέλος της δεκαετίας του 2020», τονίζει στο δημοσίευμά του ο αρθρογράφος του Forbes, αλλά προσθέτει ακόμη ότι αυτή την περίοδο υπάρχει αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών και μία επικίνδυνη αντιπαράθεση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο για τα δικαιώματα υδρογονανθράκων και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων.

«Εν μέσω των εντάσεων αυτών η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη σύμμαχό της, Γαλλία, για μελλοντικές εξοπλιστικές συμφωνίες, οι οποίες ενδεχομένως να συμπεριλάβουν την αγορά γαλλικών μαχητικών Dassault Rafale 4ης και 5ης γενιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι η ελληνική κατοχή τέτοιων μαχητικών «θα μπορούσε να αποδειχθεί σοβαρή πρόκληση για τα τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Το Forbes επικαλείται πρόσφατες δηλώσεις Ελληνα αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα είναι σε διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, αλλά και άλλες δυνάμεις, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της, αλλά και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία με το Παρίσι για την αγορά 18 Rafale.

Αναφέρει, ακόμη, ότι τον Ιανουάριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπολος, είχε δηλώσει μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 24 αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, έναντι 3 δισ. δολ. με την διαδικασία παραλαβής να αναμένεται να αρχίσει μετά το 2024.

Ο υπουργός είχε δηλώσει ότι η απόκτηση των F-35 θα προσδώσει στην Ελλάδα αεροπορική υπεροχή στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Τη θέση αυτή, σημειώνει το Forbes, αποδέχεται και ο Τούρκος δημοσιογράφος Haluk Özdalga, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η απόκτηση F-35 από την Ελλάδα, θα μετατρέψει το Αιγαίο σε «ελληνική λίμνη» και θα ανατρέψει τις ισορροπίες σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Η Ελλάδα, που διαθέτει λίγο περισσότερα από 150 F-16 (έναντι 245 της Τουρκίας), προσανατολίζεται και στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου των πολεμικών αεροσκαφών της, προσθέτει το δημοσίευμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε ανακοινωθεί ότι έως το 2027 θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των 84 F-16 στην έκδοση Viper μετά τη σχετική συμφωνία με την Lockheed Martin.

«Μετά την ολοκλήρωση και του προγράμματος αναβάθμισης η Ελλάδα θα διαθέτει αναμφισβήτητα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι του ποσοτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας που χρησιμοποιεί τις εκδόσεις F-16, Block 30, 40, και 50» επισημαίνεται. Σύμφωνα με την Lockheed Martin, η Ελλάδα θα διαθέτει τότε τα πλέον προηγμένα F-16 στην Ευρώπη.

Νίκος ΠαναγιωτόπουλοςεξοπλιστικάΈνοπλες Δυνάμειςκρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκης