Πολιτική|07.09.2020 19:56

Καστελόριζο: Οι Τούρκοι επιδιώκουν να βάλουν στη μέγγενη το ακριτικό νησί

Newsroom

Αποφασισμένη να συνεχίσει τον δρόμο των προκλήσεων εμφανίζεται η Άγκυρα τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προπαγάνδας, ενώ το Oruc Reis πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο. Εάν επεκταθεί και χρονικά και γεωγραφικά η παράνομη τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis που σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ θα φτάσει μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων τότε το ακριτικό Καστελόριζο κινδυνεύει να βρεθεί σε μία στρατιωτική μέγγενη καθώς από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Άγκυρα θα πραγματοποιήσει και αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή Καστελόριζου - Ρόδου. 

Την ίδια ώρα ένας από τους συμβούλους του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ξέσπασε σε ένα πρωτοφανές παραλήρημα πολεμικών απειλών. «Οι πιλότοι μας σύντομα θα καταρρίψουν πέντε ή έξι από τα ελληνικά αεροσκάφη και σύντομα θα μπούμε σε ένα πόλεμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασούτ Χακί Κασίν. Και ενώ η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση σε στρατιωτικό επίπεδο το Καστελόριζο βρίσκεται σε κλοιό εθνικιστικής προπαγάνδας με πρωταγωνιστές τα τουρκικά Μέσα. Μάλιστα, η παραπληροφόρηση ξετυλίγεται σε απευθείας σύνδεση υπό τους ήχους οθωμανικού εμβατηρίου.  

Ο Ερντογάν θέλει να αποκόψει το Καστελόριζο από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα όλοι περιμένουν να ακούσουν τι έχει να πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου το οποίο συνεδριάζει από το μεσημέρι της Δευτέρας. Μάλιστα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν προαναγγείλει ότι τα βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η ανατολική Μεσόγειος. Η συνεδρίαση διεξάγεται στη σκιά των πιέσεων που ασκούνται από Γερμανία και ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει στο στόχο το Καστελόριζο καθώς θέλει σχηματίσει μία εικόνα με ένα νησί το οποίο είναι αποκομμένο και απομονωμένο από την Ελλάδα.

Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζει ότι ένα κομμάτι γης, ένας βράχος δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. Έτσι λοιπόν γίνεται μία προσπάθεια από την Άγκυρα να αποκόψει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς. Ο απώτερος στόχος είναι άλλος. Συγκεκριμένα η Άγκυρα όταν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δείχνει την άλλη πλευρά παράλογη και υπερβολική.

Το προσφυγικό «τρομοκρατεί» τη Μέρκελ

Από την άλλη πλευρά τόσο η Γερμανία όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται το προσφυγικό. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, είναι η Μάλτα και η Ιταλία. Η εκτίμηση που υπάρχει στο Βερολίνο τα τελευταία 24ωρα είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αναγκαστεί να παίξει με το χαρτί του προσφυγικού. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν στη γερμανική πρωτεύουσα είναι ότι η Άγκυρα σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. θα ακυρώσει τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπάρχει από το 2016.

Εκτός από την Τουρκία άλλη μία πόρτα εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη είναι η Λιβύη. Από εκεί εισέρχονται μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. Εκεί συγκεντρώνονται για περάσουν στην Ευρώπη από τη Μάλτα, τη Λαμπεντούζα. Τέλος τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Άνγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν.

Τουρκίαμεταναστευτικόκρίση στη ΜεσόγειοπροσφυγικόΑνατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚαστελόριζο