Κόσμος|27.04.2024 06:55

Το «ηρωικό» όχι του Ερντογάν στον Μπάιντεν - Όλο το παρασκήνιο της απόφασης

Μαρία Ζαχαράκη

H είδηση έσκασε σαν βόμβα. Μετά από ένα θρίλερ μίας εβδομάδας, ο Ερντογάν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου.

Πώς διέρρευσε η είδηση

Το «όχι» το διέρρευσε στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, ανώτερος αξιωματούχος. Ως δικαιολογία ο αξιωματούχος ανέφερε «κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα του Ερντογάν». Η τουρκική πλευρά επιμένει επίσης ότι πρόκειται για «αναβολή» ημερομηνίας, που θα συζητηθεί με τους Αμερικανούς ομολόγους κι όχι για «ακύρωση».

Εδώ και μέρες κυκλοφορούσε η φήμη περί ενός παζαριού. Δεν ήταν η φωτογραφία με τον Ισμαήλ Χανίγια, αυτό είναι το εύκολο συμπέρασμα, αλλά, το παρασκήνιο αναφέρει ότι το παζάρι έγινε για το τι θα πει ο Ερντογάν στο οβάλ γραφείο. Δεν ήθελαν ο Τούρκος πρόεδρος να πει για Χαμάς και να βγει σκληρά κατά του Ισραήλ, μέσα στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Δεν ήταν τυχαίο ότι λίγο πριν κυκλοφορήσει η είδηση της αναβολής, ο Ερντογάν είχε διατρανώσει χαρακτηριστικά πως «κανένας δεν θα αλυσοδέσει την καρδιά και το στόμα του Ερντογάν», ξεσπαθώνοντας κατά των ΗΠΑ μετά από καιρό.

«Αντί να κάνουν αβάσιμους ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας με βάση τα γεγονότα του 1915, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κοιτάξουν τη Γάζα. Απορρίπτουμε την υποκριτική τους πολιτική», καταγγέλλοντας την αμερικανική πολιτική που, επιμένει στη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξή της προς το Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος διείδε πιθανώς τις αμερικανικές προθέσεις ή επιδιώξεις στον Λευκό Οίκο και, προκειμένου να αποφύγει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ τον απορρίπτουν ξανά, προτίμησε να πει εκείνος το «όχι» πρώτος.

Τουρκίαειδήσεις τώραΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΗΠΑΛευκός Οίκος