Πολιτική|11.09.2020 14:23

Χωρίς Μητσοτάκη η έναρξη της ΔΕΘ - Τεράστιες απώλειες εσόδων για τη Θεσσαλονίκη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που υπό άλλες συνθήκες αυτές τις μέρες θα κήρυττε τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παρουσιάσει από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου και να μιλήσει σε πάνελ του forum με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, ωστόσο, μετά τη συνάντηση κορυφής την Πέμπτη στην Κορσική και λόγω του επιβαρυμένου προγράμματός του, μετέθεσε την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη για το Σάββατο. 

Το μεσημέρι της Κυριακής, στις 13:00, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα της Αστυνομίας θα είναι και πάλι δρακόντεια στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα συνδικάτα των εργαζομένων ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν και φέτος τις καθιερωμένες συγκεντρώσεις και πορείες τους. Ωστόσο, αυτές φέτος αναμένεται να είναι μικρότερες σε συμμετοχή.

Χωρίς ΔΕΘ και με τεράστια απώλεια εσόδων ο φετινός Σεπτέμβριος για τη Θεσσαλονίκη

Διαφορετικός και ιδιαίτερα δύσκολος για τη Θεσσαλονίκη είναι ο Σεπτέμβριος του 2020, αφού η πανδημία του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν σβησμένα τα φώτα του πολύχρωμου και άλλοτε πολύβουου διεθνούς εκθεσιακού της κέντρου και η αγορά καθώς και τα ξενοδοχεία της πόλης θα βογκήξουν από την τεράστια απώλεια εσόδων, η οποία εκτιμάται σε περίπου 40-50 εκατομμύρια ευρώ. 

Το δεκαήμερο της ΔΕΘ, το οποίο αποτελεί το πιο προσοδοφόρο κάθε έτος για επιχειρηματίες και καταστηματάρχες της πόλης, φέτος δε θα διαφέρει σε τίποτα από άλλες περιόδους του χρόνου και η Θεσσαλονίκη κατά μία έννοια γυρίζει στην εποχή της Κατοχής, αφού μόνο τότε δε λειτούργησε η διεθνής έκθεσή της στη σχεδόν ένα αιώνα ιστορία της.

Περισσότεροι από 200.000 – 250.000 είναι οι πολίτες που περνούν κάθε χρόνο, τα τελευταία έτη, τις πύλες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ενώ περίπου 1.500 είναι οι εκθέτες που νοικιάζουν χώρο στα περίπτερά της. Η οικονομική ανάσα για την πόλη δίνεται από τους επισκέπτες για τη ΔΕΘ από άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό, οι οποίοι, όμως, φέτος δε θα βρεθούν στην Θεσσαλονίκη. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κραχ οι επιχειρηματίες, ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι αμφίβολο, αν κάτι τέτοιο θα εφαρμοστεί.

Thessaloniki Helexpo Forum

Εκείνο που δε θα αλλάξει φέτος θα είναι η άνοδος στη συμπρωτεύουσα του πρωθυπουργού, σχεδόν ολόκληρης της κυβέρνησης και των άλλων επικεφαλής των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων. Μόνο που φέτος δε θα περιηγηθούν στους χώρους του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, ακολουθούμενοι από την κουστωδία τους και δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες, αλλά θα συμμετάσχουν και θα μιλήσουν σε μικρά πάνελ, στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum

Μία εκδήλωση που διοργανώνει η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo από τις 11 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η δεκαήμερη εκδήλωση διοργανώνεται αντί για την αναβληθείσα φετινή ΔΕΘ (φιλοδοξώντας να κλέψει λίγο από τη λάμψη της) και θα έχει ως αντικείμενό της θέματα της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας.

επιχειρήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςThessaloniki Helexpo ForumΔΕΘ