Πολιτική|19.09.2020 19:16

Φωτίου: Να αποσυρθεί η Υπεύθυνη Δήλωση οικονομικής δυσπραγίας για το κολατσιό

Γιάννης Φώσκολος

Στην καταγγελία ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζήτησε από τους γονείς των παιδιών των δημοτικών σχολείων αρμοδιότητάς του οι οποίοι «αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες» να συμπληρώνουν Υπεύθυνη Δήλωση ότι «επιθυμούν να λαμβάνουν κολατσιό από το πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης λόγω του ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πρωινό κολατσιό στο παιδί τους» προχώρησε από την συμπρωτεύουσα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η κ. Φωτίου ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, να αποσύρει άμεσα την Υπεύθυνη Δήλωση που ζητά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται, όπως είπε, «για κατάφωρη παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, κοινωνικό διαχωρισμό και στιγματισμό, που φθάνει τα όρια του κοινωνικού ρατσισμού, εντός του σχολείου που είναι η κοιτίδα της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας και της ισοτιμίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε 28.600 καθημερινά γεύματα για τη Θεσσαλονίκη το 2019-20, συνέχισε η πρώην υπουργός, Κοινωνικής Αλληλεγγύης. «Η Δεξιά μάς  γυρίζει στην εποχή των συσσιτίων που διαχωρίζουν τα παιδιά σε πλούσια και φτωχά. Η κυβέρνηση έδινε πριν την πανδημία κάτω  από τα μισά (13.600). Σήμερα εκκρεμούν ακόμη 7.500 γεύματα για τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Νεάπολης-Συκεών. Η κυβέρνηση να δώσει τώρα 400.000 σχολικά γεύματα κάθε μέρα, στα 2/3 των παιδιών του δημοτικού, όπως ήταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το 2020-21, δίνοντας 90 εκατομμύρια επιπλέον στον προϋπολογισμό», συμπλήρωσε η κ. Φωτίου.   

Για το άνοιγμα των σχολείων, η βουλευτής σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δεν θέλησε να δαπανήσει χρήματα για τα σχολεία, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα εγκληματικά λάθη με τις μάσκες  και τη λειτουργία τάξεων μεγαλύτερων φέτος, από πέρυσι αντί να τις μειώσει σε τάξεις κάτω από 15 παιδιών.

Αυτή τη στιγμή, με τις πολιτικές της ΝΔ, αυξάνεται ραγδαία η φτωχοποίηση, και των μεσαίων στρωμάτων. Αυτό ήταν αναμενόμενο, γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για ενίσχυση των νοικοκυριών που σήμερα πλήττονται, όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ακόμη και πολιτικά συγγενείς με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ συγκεκριμένη πρόταση, το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, ύψους 3,5 δις, για τα 1.900.000 πληττόμενα νοικοκυριά, δηλαδή 4 εκατομμύρια ανθρώπους». Εν όψει της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, η κ. Φωτίου επεσήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας «θα ξετυλίξει τη δική μας πρόταση-σχέδιο προοπτικής για να βγούμε από την κρίση».

Θεανώ Φωτίου