Πολιτική|27.12.2018 08:42

Ο γρίφος των «151» για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς λύνεται

Βούλα Κεχαγιά

Προσωρινό φρένο τράβηξε η κυβέρνηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων, γνωρίζοντας ότι µε τη νέα χρονιά αρχίζουν και πάλι τα δύσκολα. Το Μαξίµου δεν έχει επισηµοποιήσει την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα το διήµερο 10-11 Ιανουαρίου, παρότι όλα δείχνουν πως η άφιξη της καγκελαρίου είναι προγραµµατισµένη και αποµένουν ορισµένες λεπτοµέρειες για να οριστικοποιηθεί.

Σε πρώτο πλάνο οι κυβερνώντες θέτουν το «πακέτο β’», µια σειρά από θετικά µέτρα που θα βελτιώσουν την καθηµερινότητα των πολιτών: από την αύξηση του κατώτατου µισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, έως τις 120 δόσεις µε «κούρεµα» πρώτιστα για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταµεία και φυσικά προς την Εφορία. Οµως η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι καθοριστικό χρονικό σηµείο για τις αποφάσεις της εντός του 2019 είναι η ώρα που η Συµφωνία των Πρεσπών θα φθάσει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Εξ αυτού του λόγου, µάλιστα, τα µέλη της δεν σπεύδουν να επιβεβαιώσουν το ταξίδι της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, αποτρέποντας την αντιπολίτευση από σχόλια που έχουν γίνει, ότι δηλαδή η Γερµανίδα καγκελάριος έρχεται για να ενθαρρύνει την ψήφιση του «Μακεδονικού» και στη γειτονική ΠΓ∆Μ αλλά και στη χώρα µας.

Το βλέµµα είναι ασφαλώς στραµµένο στα Σκόπια, όπου, εάν όλα εξελιχθούν όπως αναµένει ο Ζόραν Ζάεφ, στις 15 Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της συνταγµατικής αναθεώρησης. Το Μαξίµου εµφανίζεται ικανοποιηµένο, διαπιστώνοντας ότι οι τελευταίες τροπολογίες που κατατέθηκαν από Αλβανούς βουλευτές, αλλά και οι τροποποιήσεις στο Σύνταγµα του βόρειου γείτονα, υπηρετούν το γράµµα και το πνεύµα της συµφωνίας, απαλείφοντας τις αλυτρωτικές διαθέσεις. Μάλιστα, σύµφωνα µε την κυβέρνηση, καταρρίπτουν κάθε επιχείρηµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης περί αναγνώρισης µακεδονικής εθνότητας.

Πώς µετρούν στο Μέγαρο Μαξίµου τα ενδεχόµενα «ναι» µετά τις τελευταίες τροπολογίες στη Βουλή της FYROM

Αυτό, βέβαια, δεν σηµαίνει ότι η πλευρά µας απλώς περιµένει να περάσει η συµφωνία στα χέρια της αδιαφορώντας. Στην κυβέρνηση εµφανίζονται πεπεισµένοι πως οι Πρέσπες θα περάσουν και επαναλαµβάνουν πως, επειδή πρόκειται για ιστορική συµφωνία, δεν θα περιοριστούν σε σχετική πλειοψηφία για την κύρωσή της, αλλά θα επιζητήσουν τον αριθµό «151». Ο κατάλογος Το πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνει πως δεν αγωνιά για το αποτέλεσµα, ωστόσο, αναλόγως των εσωτερικών εξελίξεων στα πολιτικά κόµµατα, «βλέπει» και «ξαναβλέπει» τον κατάλογο µε τους βουλευτές που θα µπορούσαν να ψηφίσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Οπως αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», παραµονές της ψήφισης του προϋπολογισµού Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καµµένος είχαν νέο ραντεβού στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του οποίου ανέβαλαν την κρίσιµη κουβέντα που έχουν να κάνουν για το «Μακεδονικό» για τον ερχόµενο Μάρτιο. Το Μαξίµου παρακολουθεί τις διεργασίες στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ χωρίς να αναµειγνύεται και δεν δείχνει να ποντάρει στον κυβερνητικό εταίρο για το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας. Ακόµη και αν προέλθουν µια-δυο ψήφοι από τους βουλευτές τους µε βάση όσα έχουν πει οι ίδιοι µέχρι τώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι µε την ψήφο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη έχει εξασφαλισµένες 146 ψήφους. Από εκεί και πέρα αρχίζει η απλή αριθµητική. Ο κ. Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) έχει πει ότι θα ψηφίσει τη συµφωνία και θα παραιτηθεί (147), ο κ. ∆ανέλλης (Ποτάµι) έχει δηλώσει πως δεν αµφιταλαντεύεται και θα ψηφίσει τη συµφωνία (148), η κ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) έχει πει στο Υπουργικό Συµβούλιο ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και αποµένει να φανεί τι θα κάνουν οι βουλευτές του Ποταµιού. Με εξαίρεση τους Ψαριανό και Αµυρά, οι υπόλοιποι δύνανται να υπερψηφίσουν τη συµφωνία. Εάν συµβεί αυτό και ψηφίσουν θετικά οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης, τότε µαζί µε την κ. Κουντουρά φθάνουν τους 152.

Υπάρχει το σενάριο να µην ψηφίσουν οι Θεοδωράκης και Μαυρωτάς, που θεωρούνται δίδυµο, αλλά να ψηφίσει µόνο ο Σπύρος Λυκούδης. Αρα οι ψήφοι είναι 150. Τέλος, είναι και η περίπτωση του κ. Θεοχαρόπουλου (∆ηµοκρατική Συµπαράταξη), που πιθανότατα θα ψηφίσει, αν και ζητά ηµεροµηνία εκλογών. Κατ’ αυτήν την έννοια, οι θετικές ψήφοι µπορεί να κυµανθούν από 151 έως και 153. 

Ο κ. Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων που ψήφισε τον προϋπολογισµό δεν δείχνει σχετική προθυµία, όµως ουδείς µπορεί να αποκλείσει κάποιες ψήφους από το «πουθενά», εάν ισχύει αυτό που ψιθυρίζει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή έχει «χρυσές εφεδρείες».

ΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπών