Πολιτική|22.09.2020 21:34

Ερντογάν: Η Ελλάδα κι η Κύπρος πίσω από την κρίση στη Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Την Ελλάδα και την Κύπρο κατηγόρησε για την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία για διάλογο με την Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος. Στην ομιλία του με αφορμή την 75η επέτειο ίδρυσης του ΟΗΕ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «πίσω από την ένταση που σοβεί στην ανατoλική Μεσόγειο εδώ και κάποιο διάστημα υπάρχουν κάποιες χώρες που λειτουργούν με την αντίληψη «ο νικητής τα παίρνει όλα».

Τα μάταια βήματα να αποκλείσουν τη χώρα μας δεν έχουν καμία ελπίδα επιτυχίας. Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα το δίκιο και τα νόμιμα συμφέροντα των άλλων ούτε στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε πουθενά αλλού. Ωστόσο δεν πρόκειται να κάνουμε και τα στραβά μάτια ούτε στην παραβίαση των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τ/Κ, ούτε και στην αγνόηση των συμφερόντων μας. Τα προβλήματα στην περιοχή οφείλονται στις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και των Ε/Κ από το 2003, καθώς και στις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τους».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε πάντως στη σκληρή γλώσσα, παρόλο που δηλώνει υπέρ του διαλόγου. «Προτεραιότητά μας είναι να διευθετήσουμε τις διαφωνίες μας με ειλικρινή διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ισονομίας. Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα ανεχτούμε ποτέ επιβολές, παρενοχλήσεις και επιθέσεις».

Πρόταση διεθνούς διάσκεψης (και) με Τουρκοκύπριους

Σήμερα πάντως ο Τούρκος πρόεδρος παρουσίασε μία νέα πρόταση διαλόγου, πέραν του διμερούς με την Ελλάδα. Πρότεινε μία περιφερειακή διάσκεψη με όλες τις παράκτιες χώρες, αλλά και με τη συμμετοχή του ψευδοκράτους, παρόλο που δεν αναγνωρίζεται ως κρατική οντότητα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διευκρίνισε ωστόσο αν σε μία τέτοια διάσκεψη θα συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θέλω εδώ να επαναλάβω την έκκλησή μας για την έναρξη ενός διαλόγου και μίας συνεργασίες μεταξύ των παράκτιων χωρών στην ανατ. Μεσόγειο. Προς αυτό το σκοπό, θέλουμε να προτείνουμε τη διεξαγωγή μίας περιφερειακής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένων των Τ/Κ, όπου τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των χωρών θα ληφθούν υπόψη».

Εμπόδιο στο Κυπριακό οι κακομαθημένοι Ελληνοκύπριοι

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στο Κυπριακό, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη Λευκωσία για την μη επίλυσή του. «Ένας από τους λόγους της κρίσης στην περιοχή είναι η απουσία μίας δίκαιης, περιεκτικής και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται από το 1968. Το μοναδικό εμπόδιο στη λύση είναι η αδιάλλακτη, άδικη και κακομαθημένη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αγνοώντας τις διεθνείς συμφωνίες η ε/κ πλευρά αποσκοπεί να καταστήσει τους Τουρκοκυπρίους στην ίδια τους την πατρίδα μειονότητα ή να τους εξορίσει από το νησί τους.

Ως εγγυήτρια χώρα, ποτέ δεν αφήσαμε μόνο του τον Τουρκοκύπριο λαό στη δίκαιη μάχη που δίνει και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Η επίλυση του Κυπριακού είναι εφικτή μόνο αν γίνουν αποδεκτοί ως συνιδιοκτήτες του νησιού. Θα υποστηρίξουμε όποια λύση εξασφαλίσει την ασφάλεια του τ/κ λαού, καθώς και των ιστορικών και πολιτικών δικαιωμάτων του στο νησί», ανέφερε.

ΟΗΕΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη Μεσόγειο