Πολιτική|28.09.2020 14:20

Διερευνητικές με Τουρκία: Ο εκπρόσωπος Ερντογάν θέτει ζήτημα νησιών

Μαρία Ζαχαράκη

«Οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, επισημαίνοντας πως «ό,τι συζητήθηκε μεταξύ 2002 και 2016 θα συζητηθεί και στον επόμενο γύρο, τον 61ο». «Αυτή είναι η δική μας σαφή θέση και το ξεκαθάρισα στην ομόλογό μου. Άρα, δεν θα αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα ή τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Θα αφορά επίσης στα νησιά, τον εναέριο χώρο και άλλα θέματα», δήλωσε ο Καλίν, ενώ όσον αφορά στην ημερομηνία ανέφερε: «Συζητάμε από κοινού το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Μόλις καθορίσουμε όλα τα θέματα, φυσικά έχουμε καθήκον να το κάνουμε κι από τον πρόεδρό μας, κι όταν καθορίσουμε μια ημερομηνία μαζί με τους Έλληνες ομολόγους μας, τότε θα την ανακοινώσουμε».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες και στα τρία επίπεδα, που είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα θα έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Και στα τρία αυτά πεδία (διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις, στρατιωτικές συνομιλίες) πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόοδος πολύ σύντομα», δήλωσε.

Αναφορικά με την Ε.Ε. και τη Σύνοδο των ηγετών την 1η - 2η Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας θεωρεί ότι θα αποτελέσει μία νέα ευκαιρία για την αναζωογόνηση των ευρω-τουρκικών σχέσεων, ενώ από τα μηνύματα που έχει λάβει η Άγκυρα μετά τις τηλεφωνικές επαφές του προέδρου Ερντογάν με τους Ευρωπαίους ηγέτες δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων. «Δεν αναμένουμε καμία κύρωση ή αρνητική απόφαση από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Αντιθέτως, οι επαφές που είχε ο πρόεδρός μας με τους ηγέτες της Ε.Ε. ήταν ουσιαστικές και εποικοδομητικές και γενικότερα αυτό που καταλάβαμε από αυτήν τη διπλωματική κινητικότητα είναι ότι οι τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις κινούνται πλέον προς θετική κατεύθυνση», τόνισε. 

κρίση στη ΜεσόγειοΤουρκίαδιερευνητικές συνομιλίες