Πολιτική|01.10.2020 20:31

Τσίπρας σε γερμανική Προεδρία, Γαλλία και Ευρωσοσιαλιστές: Πάρτε γενναίες αποφάσεις

Βούλα Κεχαγιά

Προ των ευθυνών της έναντι της Τουρκίας  θέτει την Ε.Ε. ο Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του με αποδέκτες Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής επισημαίνοντας ότι ένας από τους όρους για την αναζωογόνηση του ευρωτουρκικού διαλόγου θα πρέπει να είναι και οι κυρώσεις.

Κατά τον πρώην πρωθυπουργό - που σημειωτέον έχει πει και στη Βουλή ότι η Ευρώπη εμφανίζεται κατώτερη των περιστάσεων - οι όροι της Ε.Ε. προς την Άγκυρα  δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ακύρωση της «παγωμένης» τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας - πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός ισχυρού μηχανισμού επιβολής σειράς κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Στους νέους αυτούς όρους, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται επίσης μία περιεκτική θετικά ατζέντα που θα αφορά: τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, την οικονομική συνεργασία, την εφαρμογή και επικαιροποίηση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και έναν στρατηγικό διάλογο για περιφερειακά θέματα, εάν η Τουρκία αποφασίσει να αφήσει πίσω της τις μονομερείς παράνομες ενέργειες και προκλήσεις.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στην επιστολή του «σαφώς ο πιο εύκολος δρόμος δεν περιλαμβάνει ούτε την επένδυση σε μία φιλόδοξη θετική ευρωπαϊκή ατζέντα για την Τουρκία, ούτε την υιοθέτηση ενός συμπαγούς ευρωπαϊκού μηχανισμού κυρώσεων. Σαφώς, ο πιο εύκολος δρόμος είναι η διατήρηση των συχνά ευαίσθητων αλλά συνάμα πολύτιμων διμερών ισορροπιών με την Τουρκία σε εθνικό επίπεδο, η ανάδειξη της επανεκκίνησης των διερευνητικών συνομιλιών ως "αρκετά καλό αποτέλεσμα" και η διατήρηση ενός χαμηλής έντασης ευρωτουρκικού διαλόγου με χαμηλές προσδοκίες. Ένας άλλος εύκολος δρόμος είναι η στήριξη είτε της θετικής ατζέντας, είτε του μηχανισμού κυρώσεων, ανάλογα με τα εθνικά συμφέροντα του καθενός, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η λεπτή ισορροπία που απαιτείται για μία αποτελεσματική σχέση με την Τουρκία. Αυτές οι επιλογές δεν θα οδηγήσουν, δυστυχώς, μόνο στην αποτυχία των ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων και στην επιστροφή της κρίσης, καθώς και σε μία νέα, δαπανηρή κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο, αλλά θα θέσουν σε κίνδυνο και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό κατά την επόμενη περίοδο».

Η επιστολή, η οποία δίνει έμφαση στην ανάγκη η Ε.Ε. να δείξει την αποφασιστικότητά της στην προστασία των κρατών μελών και των αξιών της, εστάλη στην γερμανική προεδρία, την Γαλλία, τους πρωθυπουργούς της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας (Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα), τον πρωθυπουργό της Ιταλίας που στηρίζεται από προοδευτικές δυνάμεις , τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Σασσόλι, τον αντιπρόεδρο της ΕΕ Τίμερμανς, τον ύπατο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μπορέλ, τον Επίτροπο Οικονομίας Τζεντιλόνι καθώς και τους συμπροέδρους όλων των προοδευτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι) και του Renew, δηλαδή της ευρωομάδας Μακρόν.

ΤουρκίαΑνατολική ΜεσόγειοςΑλέξης Τσίπραςκρίση στη Μεσόγειο