Πολιτική|02.10.2020 17:03

«Καμπανάκι» της Μόσχας στην Αθήνα λίγο πριν από την επίσκεψη Λαβρόφ

Θανάσης Αυγερινός

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί -καλώς εχόντων των πραγμάτων- η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα ακριβώς πριν από δύο χρόνια και να συνεορτάσει μάλιστα με τον Έλληνα ομόλογό του τα 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας.

Ωστόσο, άλλες ήταν οι βουλές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν.Κοτζιά, ο οποίος λίγο νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2018, είχε αποφασίσει και υλοποιήσει μια πρωτοφανή στα διμερή διπλωματικά χρονικά απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και απαγόρευση εισόδου σε άλλους δύο Ρώσους πολίτες, συνοδεύοντάς τις μάλιστα με ασυνήθιστη για ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιθετική φρασεολογία. Η Ρωσία, μια παραδοσιακά φιλική χώρα, με την οποία διατήρησαν εξαιρετικά ισορροπημένες σχέσεις όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις πριν και μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, κατανοώντας τη σημασία και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή μας και τον κόσμο, κατηγορήθηκε από την Ελλάδα ότι ενεπλάκη σε «παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας», αν και ποτέ δεν παρουσιάστηκαν πειστικά στοιχεία για τις ενέργειες αυτές.

Η Μόσχα απάντησε με ισοδύναμες απελάσεις, διέψευσε οποιεσδήποτε ανθελληνικές κινήσεις, χωρίς να κρύψει ποτέ τις επιφυλάξεις της για την ουσία και τις μεθοδεύσεις υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ματαίωσε, όπως ήταν φυσικό την επίσκεψη του Σ.Λαβρόφ στην Αθήνα. Οι διμερείς σχέσεις έμειναν «παγωμένες» με την κυβέρνηση της ΝΔ να διακηρύττει (όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της κυβερνητικής του θητείας) την πρόθεσή της για αναθέρμανση και ομαλοποίηση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Βέβαια, όσα ακολούθησαν έκτοτε κάθε άλλο παρά μοιάζουν με «αναθέρμανση», καθώς οι διαφωνίες των δύο πρωτευουσών διαρκώς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια, με καταλυτική την παρουσία της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία κατά τις εκτιμήσεις πολλών παρατηρητών και εσχάτως σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις Ρώσων αξιωματούχων επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα (και την Κύπρο) στο αντιρωσικό μέτωπο, που οικοδομεί συστηματικά η Ουάσιγκτον. Αρκεί να θυμίσουμε μόνον ότι η Αθήνα αμφισβήτησε ευθέως και πλήρως τη ρωσική βούληση ακόμη και σε «μικρές» σχετικά παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, προχώρησε σχεδόν κρυφίως μέσα στη νύχτα στην έκδοση στη Γαλλία του Ρώσου Mr Bitcoin Α.Βίνικ, ανοίγοντας την προοπτική μετέπειτα έκδοσής του στις ΗΠΑ, «ευλόγησε», όπως δείχνουν οι δηλώσεις του Ν.Δένδια την αναγνώριση του αποτυχημένου και διχαστικού «Ουκρανικού αυτοκέφαλου» από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, που διατηρούν στενή σχέση με το ελληνικό ΥΠΕΞ. Στο μεταξύ, δεν έχει όχι διαψεύσει, αλλά ούτε καν «στρογγυλέψει» φραστικά τις συνεχείς (κωμικοτραγικές) δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζ.Πάιατ και τις προάλλες του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μ.Πομπέο περί της συνεργασίας Αθήνας-Ουάσιγκτον προς «αναχαίτιση» της λεγόμενης «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επομένως, μόνο ως «καμπανάκι» ενόχλησης της Μόσχας για κάποιες επιλογές της Αθήνας μπορούν να ερμηνευθούν οι νέες δηλώσεις της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία απαντώντας στο Open και στο ethnos.gr εξέφρασε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια την ανησυχία της για τα διακηρυγμένα ως αντιρωσικής στόχευσης σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή μας. Κατά τη Ρωσίδα υψηλόβαθμη διπλωμάτη η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα και την Α.Μεσόγειο «αντανακλούν την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και εξ ορισμού κάθε άλλο, παρά συμβάλλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή αυτή».

Η Μ.Ζαχάροβα διέψευσε κάθε πρόθεση της Μόσχας να είναι μονοπωλιακός προμηθευτής ενέργειας και εξέφρασε επίσης την κατηγορηματική της αντίθεση στην πολιτικοποίηση της ενεργειακής συνεργασίας, που επιβάλλει εκβιαστικά η Ουάσιγκτον στους εταίρους της, εκτιμώντας ότι «την επιλογή πρέπει να την κάνουν οι ίδιες οι χώρες – καταναλωτές, βάσει της λογικής του ελεύθερου ανταγωνισμού, της οικονομικής σκοπιμότητας και του οφέλους τους». 

Σε ποιο βάθος έχει ενταχθεί η χώρα μας, με ποιο αντάλλαγμα και με ποιες (φρούδες;) ελπίδες, στο αντιρωσικό μέτωπο της Ουάσιγκτον είναι θέμα προς διερεύνηση και προφανώς θα καθίσταται όλο και πιο φανερό το επόμενο διάστημα. Δεν αποτελεί έκπληξη, αντιθέτως μοιάζει με παγιωμένη διακομματική «ιδιομορφία» των τελευταίων ετών, το γεγονός ότι κατά έναν περίεργο τρόπο συχνά «εξαφανίζονται» ή απλώς «δεν καλύπτονται» από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο οι δηλώσεις, ειδικά Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίες ενδεχομένως «ενοχλούν» ή «βλάπτουν» κάποιο κυβερνητικό αφήγημα.

Ολόκληρη η δήλωση της επίσημης εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει ως εξής (σε μετάφραση του kosmodromio.gr)

Βλαντίμιρ Πούτινκρίση στη ΜεσόγειοΣεργκέι ΛαβρόφΡωσία