Πολιτική|04.10.2020 23:31

Συνάντηση Ερντογάν-Σαράζ: Ικανοποίηση για την πρωτοκόλληση στον ΟΗΕ του τουρκο-λιβυκού μνημονίου

Μαρία Ζαχαράκη

Την ικανοποίησή τους για την πρωτοκόλληση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου στον ΟΗΕ εξέφρασαν απόψε Ερντογάν και Σαράζ, που συναντήθηκαν εκτάκτως στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντησή τους κράτησε 1.5 ώρα και, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Σαράζ συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παράσχει την πλήρη αλληλεγγύη του στη Λιβύη, ενώ ο Λίβυος πρωθυπουργός δήλωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοκόλληση του μνημονίου οριοθέτησης ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης από τα Ηνωμένα Έθνη, εκφράζοντας την πεποίθηση παράλληλα ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να υποστηρίζει με κάθε τρόπο τη σταθερότητα της Λιβύης και την ευημερία των Λίβυων.

Στη συνάντηση, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, παραβρέθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϋράκ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής της διεύθυνσης επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν κι  ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες συζήτησαν επίσης το θέμα της διαδοχής στην πρωθυπουργία της Λιβύης, μετά τη δήλωση παραίτησης του ευνοούμενου από την Άγκυρα Φαγέζ ες Σαράζ, και τα σενάρια συνεργασίας της επόμενης ημέρας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΛιβύη