Πολιτική|06.10.2020 14:17

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα έχει αρνητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο

Μαρία Ζαχαράκη

Την Ελλάδα κατέδειξε για άλλη μια φορά η Τουρκία ως υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα. Στη συνάντηση μίας ώρας που είχε χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, κατηγόρησε την Αθήνα για αρνητική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο σε αντίθεση με την Άγκυρα που είναι «η μόνη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Στόλτενμπεργκ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στα περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι «παρά την αρνητική συμπεριφορά της Ελλάδας, από την αρχή στήριξαν την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ για την αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος και επεισοδίου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας».

Ο Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ακόμη ότι «η Τουρκία αγωνίζεται μόνη της στο όνομα της ασφάλειας και σταθερότητας της Ευρώπης για την κρίση στο μεταναστευτικό, ενώ είναι η μόνη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ που καταβάλλει ειλικρινείς προσπάθειες για να επανέλθει η ισορροπία στην Λιβύη». Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης πως «η Τουρκία προστάτευσε τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα όσο και των συμμάχων της και ότι την ίδια ευαισθησία αναμένει και από τους άλλους συμμάχους - μέλη του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ταγίπ Ερντογάν παραπονέθηκε στο ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι ορισμένοι σύμμαχοι συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK/PYD/FETO, «γεγονός που δηλητηριάζει την αλληλεγγύη της συμμαχίας».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓενς Στόλτενμπεργκκρίση στη Μεσόγειο