Πολιτική|08.10.2020 20:48

Συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, παρότι ο Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις

Newsroom

Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Globsec Forum στην Μπρατισλάβα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών που γίνεται μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απειλών, εκβιασμών της Άγκυρας και διαβημάτων της χώρας μας.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα Βαρώσια. Λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, θα θέσουν εκ νέου την τουρκική προκλητικότητα και το ζήτημα του ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών και όπως ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε συμφωνία για να δοθεί ημερομηνία. Όμως η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί παρά το γεγονός ότι από τις 22 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Εξωτερικών έχει ανακοινώσει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διενέργεια διερευνητικών επαφών.

Να σημειωθεί ότι πριν το εικοσάλεπτο τετ α τετ μου με τον Νίκο Δένδια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδειξε στο φόρουμ τρεις χάρτες που απεικονίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, έχοντας στη μέση το Αιγαίο πέλαγος. Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις», για παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ έδειξε χάρτη με το Καστελόριζο λέγοντας ότι είναι ένα μικρό νησί και δεν δικαιούται να έχει πλήρη αποκλειστική ζώνη.

Ακόμη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ενώ υπήρξε συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, την παραμονή της σχετικής ανακοίνωσης, η χώρα μας προχώρησε στη συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο. 

«Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έπειτα από μία περίοδο έντασης», σχολιάζουν από την πλευρά τους τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα. Τα τουρκικά ΜΜΕ σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, δεν αναφέρουν τίποτα για την ημερομηνία των διερευνητικών επαφών. 

Την ώρα που γινόταν η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε εφημερίδα του Κατάρ δήλωσε εμφατικά ότι «το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος είναι ζητήματα στα οποία η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω».

«Αναγκάσαμε την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι»

«Εκείνοι που είδαν την αποφασιστικότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τη χώρα μας να κάνει πίσω με κούφιες απειλές και εκβιασμούς, επιτέλους δέχτηκαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο. Αν και διατηρούσαμε τα κανάλια της διπλωματίας ανοιχτά από την αρχή. Η Τουρκία το έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι είναι υπέρ της μείωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και υπέρ του διαλόγου όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε δίκιο με βάση το διεθνές δίκαιο. Και όλα τα βήματα που κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση στο θέμα της Μεσογείου γίνονται στο πλαίσιο της αρχής του win-win, ώστε να εξυπηρετήσουν την ειρήνη και την ηρεμία καθώς και την προστασία πρώτα από όλα των δικών μας συμφερόντων, αλλά και το συμφέρον όλων των μεσογειακών χωρών», ανέφερε.

Αντίδραση ψευδοκράτους για την απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια

Στο μεταξύ λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι άνοιξε το σημείο διέλευσης που είχε στήσει το ψευδοκράτος στα Βαρώσια και εισέβαλλαν δεκάδες Τούρκοι. Άνδρες με πολιτικά άφηναν τους Τουρκοκύπριους να μπαίνουν στην πόλη. Άλλοι ήταν τυλιγμένοι με τουρκικές σημαίες και άλλοι με σημαίες του ψευδοκράτους. Ωστόσο η ανώτατη εκλογική επιτροπή που ελέγχεται από τον Μουσταφά Ακιντζί, απαγόρευσε τη διοργάνωση οποιασδήποτε τελετής εγκαινίων και φιέστας στην περιοχή. Πλέον μένει να φανεί εάν ο Τουρκοκύπριος πρωθυπουργός υπακούσει σε αυτή την εντολή. 

κρίση στη ΜεσόγειοΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος Δένδιας