Πολιτική|08.10.2020 16:39

Τσαβούσογλου: Θα προτείνουμε ημερομηνίες για διερευνητικές επαφές

Μαρία Ζαχαράκη

Περίπου 20-25 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Στη συνάντηση –όπως πρόσθεσε- υπήρξε συμφωνία για τη διεξαγωγή το επόμενο διάστημα των διερευνητικών επαφών αλλά και των συνομιλιών για ΜΟΕ, ενώ αναφορικά με την ημερομηνία των διερευνητικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι θα προτείνει η Τουρκία ως οικοδεσπότης.

«Σήμερα είχαμε μία συνομιλία στο πόδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, περίπου 20-25 λεπτών. Και σε αυτή τη συνάντησή μας συμφωνήσαμε για τη σημασία της διεξαγωγής των διερευνητικών επαφών και των συναντήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα. Επειδή ο οικοδεσπότης αυτών των συναντήσεων θα είναι η Τουρκία, θα προτείνουμε κάποιες ημερομηνίες γι’ αυτές τις συναντήσεις. Όπως είπα και στον ίδιο (στο Νίκο Δένδια), ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, είναι ωφέλιμο ο διάλογος να συνεχίζεται και σήμερα συμφωνήσαμε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε επίσης την άποψή του για το θέμα του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι είναι ωφέλιμο να γίνουν κι άλλα τέτοιου είδους βήματα για το καθολικό άνοιγμα των Βαρωσίων.

«(Ο Ν. Δένδιας) Εξέφρασε επίσης τις απόψεις του για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, όπως εκφράσαμε κι εμείς τις δικές μας. Βασικά, στα κλειστά Βαρώσια, επειδή ήταν για χρόνια κλειστά, κανείς, ούτε νομικά, ούτε φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνοκυπρίων, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους. Όσον αφορά το θέμα της χρήσης των περιουσιών μετά, γίνεται απογραφή, αλλά τουλάχιστον ήταν σημαντικό που άνοιξε η παραλία και ορισμένοι δρόμοι, όπου δεν υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες. Και οι πολίτες της ΤΔΒΚ -είδα κάποια βίντεο και φωτογραφίες- ότι ήταν πολύ ευτυχείς που μπόρεσαν να περπατήσουν στην παραλία. Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να προβούμε το επόμενο διάστημα και σε άλλα τέτοιου είδους βήματα προς όφελος όλων, σεβόμενοι την ιδιωτική περιουσία και χωρίς να παραβιάζονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία στο περιθώριο του φόρουμ στην Μπρατισλάβα να έχει σημαντικές συναντήσεις και με άλλους ηγέτες χωρών και ομολόγους του, ανάμεσά τους με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε ότι βρήκε τη δυνατότητα να εξηγήσει τις θέσεις και τις ενέργειές της Τουρκίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στην ανατoλική Μεσόγειο.

ΤουρκίαΝίκος Δένδιαςκρίση στη ΜεσόγειοΜεβλούτ Τσαβούσογλουδιερευνητικές συνομιλίες