Πολιτική|12.10.2020 19:42

Μπορέλ: «Λυπηρή» η νέα NAVTEX της Τουρκίας - Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής

Μαρία Ψαρά

«Η νέα NAVTEX της Τουρκίας είναι λυπηρή (regrettable) γιατί προκαλεί νέες εντάσεις αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, όπως ζήτησε η Σύνοδος Κορυφής». Έτσι σχολίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, τη νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Ο κ. Μπορέλ, μιλώντας μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου για τις εξελίξεις» και επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του ethnos.gr και του OPEN tv ότι το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

«Είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκτιμήσει την κατάσταση. Είχαμε πει ότι οι ηγέτες θα ξαναέβλεπαν το θέμα της Τουρκίας το Δεκέμβριο, με την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματούσε να θέτει σε κίνδυνο τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν είναι αυτή η περίπτωση, οπότε το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής», είπε.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε τι επιπτώσεις θα έχει η νέα NAVTEX της Τουρκίας στην προσπάθεια για επανέναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν οι προσπάθειες. 

«Για τα Βαρώσια, το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη των δύο πλευρών, αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί», πρόσθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης του τύπου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων Agnès Von der Mühll, εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας για την επιστροφή του Oruc Reis και απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου και της Ρόδου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου απευθύναμε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Κρατών μελών της Ένωσης. Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Ζοζέπ ΜπορέλNAVTEXΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος