Πολιτική|29.12.2018 07:49

Συμφωνία των Πρεσπών: Δεύτερες σκέψεις και σύνθετα σενάρια

Βούλα Κεχαγιά

Δυο πράγµατα δεν πέρασαν απαρατήρητα από το Μαξίµου τις ηµέρες των Χριστουγέννων. Οι επαναλαµβανόµενες επισηµάνσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ, µε την ιδιότητα του υπουργού Αµυνας, ακόµη και στο στρατόπεδο της ΕΛ∆ΥΚ στην Κύπρο, πως θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών, όπως επίσης και η προερχόµενη από το ΚΙΝΑΛ καλλιέργεια της προοπτικής εύρεσης σηµείων επαφής µε τον ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο µετά τις εκλογές.

Είναι γεγονός πως µια προσωπική εκτίµηση που φέρεται να διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για το πότε θα ψηφιστεί το Μακεδονικό από την ελληνική Βουλή -υπέθεσε ότι µπορεί να συµβεί και τον Ιανουάριο- ανάγκασε την κυβέρνηση να επαναλάβει αυτό που έχουν πει κατ’ επανάληψη ο πρωθυπουργός αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ότι η Συµφωνία για τις Πρέσπες θα κυρωθεί περί τον Μάρτιο. 

Η διευκρίνιση αυτή µέσω των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού έχει την αξία της όχι τόσο γιατί επιµένει για τα τέλη του πρώτου τριµήνου της νέας χρονιάς, αλλά γιατί επιβεβαιώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα είναι να πάρει τις όποιες αποφάσεις για τις επόµενες κινήσεις του, ακόµη και για τον χρόνο των εκλογών, όχι νωρίτερα από τα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

∆εν είναι τυχαίο ότι και στην τελευταία συνάντηση που είχαν στη Βουλή οι κ. Τσίπρας και Καµµένος, µια συνάντηση που αποκάλυψε το «Εθνος», οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συµφώνησαν πως δεν θα κάνουν καµία συζήτηση σε βάθος για το µέλλον της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πριν από τον Μάρτιο. Το Μαξίµου, χωρίς να το λέει, υποδηλώνει την πρόθεσή του να εξαντλήσει σχεδόν ολόκληρο το πρώτο τρίµηνο του 2019 µε την υφιστάµενη κυβερνητική πλειοψηφία και τους Ανεξάρτητους Ελληνες εντός του κυβερνητικού σχήµατος. 

Ο χρόνος µετράει 

Οµως τα πράγµατα είναι πιο σύνθετα. Η κυβέρνηση µπορεί να επιθυµεί να µπει η άνοιξη, όµως δεν είναι βέβαιη ότι θα µπορέσει και να το πετύχει, καθώς, παρά τις επισηµάνσεις πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα τα πουν τον Μάρτιο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φροντίζει σε κάθε δηµόσια εµφάνισή του να επαναφέρει το Μακεδονικό δηµιουργώντας εντυπώσεις που δεν βοηθούν στο πολιτικό κλίµα. Υπ’ αυτήν την έννοια κανείς δεν θα µπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα η κύρωση της Συµφωνίας να έρθει πιο κοντά, ίσως και τον Φεβρουάριο, εφόσον το Μαξίµου κρίνει ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο µη περαιτέρω.

Ο Φεβρουάριος φαίνεται πως θα είναι ο µήνας κατά τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σχηµατίσει µια πληρέστερη εικόνα και για την πορεία της οικονοµίας και για τις επιδόσεις του κόµµατός του στις δηµοσκοπήσεις και για το κατά πόσο η ΝΔ θα επιδιώξει να πιέσει την κυβέρνηση σε θέµατα πολιτικής σταθερότητας ή πολιτικής νοµιµοποίησής της. Αρα θα µπορεί να ζυγίσει καλύτερα τα δεδοµένα της περιόδου.

Αυτό είναι το ένα στοιχείο που προέκυψε τις ηµέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Το δεύτερο στοιχείο προέκυψε τις ηµέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Το δεύτερο  στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και προήλθε από το Κίνηµα Αλλαγής, αλλά ενδιαφέρει τόσο το Μαξίµου όσο και την Πειραιώς, συνδέεται µε δηλώσεις του γραµµατέα επικοινωνίας του κόµµατος Στ. Μαλέλη, ο οποίος ξόρκισε κάθε µορφής µετεκλογική συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία µε το επιχείρηµα ότι η κατεύθυνση της Χαριλάου Τρικούπη είναι προς την προοδευτική διακυβέρνηση. Οι συγκεκριµένες αναφορές δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είδε πίσω από αυτές τις δηλώσεις για πρώτη φορά µετατόπιση δηµοσίως των θέσεων του Κινήµατος Αλλαγής από τη γραµµή των ίσων αποστάσεων. Τα όσα είπε ο κ. Μαλέλης µε την επισήµανση ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα φοβηθεί να πάει σε δεύτερες εκλογές -δηλαδή µε απλή αναλογική-, διότι εάν είναι πρώτο κόµµα η Ν∆, η πολιτική της θα είναι όλεθρος, αποτελούν, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, µια αλλαγή γραµµής, η οποία, εάν επισηµοποιηθεί, αλλάζει προφανώς και το µετεκλογικό τοπίο ή και τις δυνατότητες συνεργασιών µετά τις κάλπες.

Στο Μαξίµου παρακολουθούν τις αντιδράσεις των στελεχών του ΚΙΝΑΛ, συνεκτιµώντας πως η ρητορική της ηγεσίας του Κινήµατος Αλλαγής κατά το προηγούµενο διάστηµα δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Oµως εάν αποτελεί κεντρική απόφαση η µη συνεργασία µε τη Ν∆, εφόσον εκείνη κόψει το νήµα των εκλογών, τότε, σύµφωνα µε το Μαξίµου, τα πράγµατα αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον.

Αλέξης ΤσίπραςΠάνος ΚαμμένοςΣυμφωνία των Πρεσπών