Πολιτική|14.10.2020 17:04

Αξιωματούχος Ε.Ε: Δεν θα διστάσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές κινήσεις

Μαρία Ψαρά

«Είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για την Τουρκία στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κατά γενική ομολογία υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει είναι άδικο, αλλά πρέπει να διεξαχθεί η Σύνοδος για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση».

Αυτό είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε το διεθνή Τύπο για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Η... αμηχανία του να ξεκαθαρίσει αν θα υπάρξει αναφορά κατά της Τουρκίας στα επίσημα συμπεράσματα ή ποια θα είναι η απάντηση των ηγετών αντικατοπτρίζει το κλίμα που υπάρχει ενόψει της Συνόδου.

«Αναμένουμε ότι τουλάχιστον μια αντιπροσωπεία θα ζητήσει να υπάρξουν γραπτά συμπεράσματα για την Τουρκία,  αλλά όπως ξέρετε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις με ομοφωνία, συνεπώς θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συζήτηση», είπε.  Ο ίδιος νωρίτερα τοποθέτησε ενδεχόμενη συζήτηση για την Τουρκία στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Συνόδου (Παρασκευή 16/10) μετά το πέρας της κανονικής ατζέντας.

«Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Μισέλ μίλησε με τον πρόεδρο Ερντογάν και του εξήγησε τα αποτελέσματα της Συνόδου. Οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει τη μεθοδολογία, ότι το Δεκέμβρη θα γίνει η εκτίμηση της κατάστασης. Σας διαβεβαιώ πάντως ότι παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις, μέρα με την ημέρα. Η αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μη διαπραγματεύσιμες», τόνισε.

Από εκεί και πέρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που έχει πολύ καλή γνώση των διεργασιών εντός της Συνόδου, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για το πόσο αναλυτική θα είναι η κουβέντα ή αν το ραντεβού των κυρώσεων (του Δεκεμβρίου) θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα. Όπως είπε, το ενδιαφέρον των ηγετών θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

«Μέχρι το Δεκέμβρη λαμβάνουμε υπόψιν και σημειώνουμε τις κινήσεις της Τουρκίας και αξιολογούμε και θα το ξαναφέρουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για αποφάσεις. Και δε θα διστάσουμε να τις αντιμετωπίσουμε», κατέληξε διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί από τώρα να προκαταλάβει τις διαθέσεις των άλλων ηγετών.

τουρκικές προκλήσειςOruc ReisΚομισιόνκρίση στη Μεσόγειο