Πολιτική|29.12.2018 13:24

?ιµέτωπος µέχρι νεωτέρας από το Κίνηµα Αλλαγής

Φώφη Γιωτάκη

Στην ανάδειξη της σταθερής πορείας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα ∆ηµοκρατία, χαρακτηρίζοντας άκαιρη κάθε συζήτηση για τα µετεκλογικά ζητήµατα, επιµένει η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής. Μετά το αµήχανο αλαλούµ που προκάλεσαν στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής οι προχθεσινές δηλώσεις του Σταµάτη Μαλέλη, ο ίδιος ο γραµµατέας Επικοινωνίας του κόµµατος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους µε νέες επισηµάνσεις για το «στίγµα» της παρέµβασής του.

Είχαν προηγηθεί το «καλωσόρισµα» από τον Νίκο Παππά της άποψης ότι είναι ολέθριο για τη χώρα το πρόγραµµα του ∆ΝΤ του Κ. Μητσοτάκη καθώς και οι έµµεσες βολές από τη Ν∆ ότι το ΚΙΝΑΛ καταφεύγει στην απλή αναλογική. «Κάποιοι βιάστηκαν να χαρούν. Το ότι είναι νεοφιλελεύθερος ο Μητσοτάκης δεν σηµαίνει ότι είναι προοδευτικοί αυτοί. Η προοδευτική διακυβέρνηση περνά µόνο µέσα από την ενίσχυση του Κινήµατος Αλλαγής. Η πόλωση που καλλιεργούν Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδο». Με αυτά τα λόγια του ο κ. Μαλέλης επιχείρησε να απαντήσει στα σχόλια ένθεν κακείθεν και να υπογραµµίσει αµέσως µετά συµπληρώνοντας τις δηλώσεις του στα κοινωνικά δίκτυα: «Τις συνεργασίες θα τις καθορίσει ο ελληνικός λαός µε την ψήφο του.

Τέλος σε αυτήν τη συζήτηση, που καλλιεργούν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν∆, που αγωνιούν µόνο για τα ποσοστά τους, και όχι για την υπέρβαση της κρίσης». Συνέντευξη Καµίνη Στην ίδια «γραµµή», που η Φώφη Γεννηµατά υπενθύµισε µε την οµιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος, κινήθηκε και ο Γιώργος Καµίνης, ο οποίος µε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέµατος υποστήριξε σχετικά µε τις µετεκλογικές συνεργασίες: «Ακούω όλη αυτή την ιστορία τουλάχιστον από πέρσι το φθινόπωρο, στις εσωκοµµατικές εκλογές για την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής. Αυτό είναι ένα δίληµµα αυτήν τη στιγµή το οποίο είναι άκαιρο. ∆εν υπάρχει».

Σύµφωνα µε τον κ. Καµίνη, το θέµα είναι αν το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να διαµορφώσει τον δικό του προγραµµατικό λόγο, τη δική του αυτόνοµη παρουσία, να είναι µεταξύ των τριών πρώτων κοµµάτων, που σε περίπτωση έλλειψης κοινοβουλευτικής αυτοδυναµίας, θα πάρει τη διερευνητική εντολή και θα µπορεί να επιβάλλει τους δικούς του όρους. «Αυτό είναι το ζήτηµα. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουµε τις προσπάθειές µας. Από εµάς εξαρτάται να διαµορφώσουµε µια πολιτική αυτόνοµης παρουσίας, ενός αυτοδύναµου προγραµµατικού λόγου. Και όλα αυτά τα ερωτήµατα, όταν θα έρθει η στιγµή, το τονίζω, και αντιστραφούν οι όροι, θα απευθύνονται στους άλλους»,  προσπάθησε να διευκρινίσει ο δήµαρχος Αθηναίων και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του Κινήµατος Αλλαγής, εκ των βασικών συνοµιλητών πλέον της Φώφης Γεννηµατά. Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης είχε καλωσορίσει «κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράµµατος κοµµένου και ραµµένου στα σχέδια του ∆ΝΤ» και είχε µιλώντας στον Νews 24/7 χαρακτηρίσει «θετικό το γεγονός, στελέχη του προοδευτικού φάσµατος να αντιλαµβάνονται αυτόν τον κίνδυνο για την κοινωνία, η οποία έχει µεγάλες πληγές από τα προγράµµατα ∆ΝΤ».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παππάς µε αφορµή τις δηλώσεις του γραµµατέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ: «Συµφωνώ απόλυτα ότι το πρόγραµµα Μητσοτάκη είναι ολέθριο για τη χώρα και την κοινωνία… Εδώ υπάρχει µια ανάκαµψη συνολικά, και της οικονοµίας και της κοινωνίας και µια οπισθοδρόµηση πολιτική δεν µπορεί να παράξει αποτελέσµατα. Αυτό αποτυπώνεται και σε δηλώσεις στελεχών, και πυκνώνει µια τάση για συνέχιση της προοδευτικής διακυβέρνησης». ∆ιακριτικές αποστάσεις από την αρχική παρέµβαση του κ. Μαλέλη θέλησε να κρατήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήµατος Αλλαγής λέγοντας µεταξύ άλλων ότι: «Κανείς δεν θα αποφασίσει προκαταβολικά ούτε και µπορεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ψευδεπίγραφα διλήµµατα. Με ερµηνείες και παρερµηνείες επιµέρους αποσπασµατικών αναφορών των θέσεών µας δεν θα καταφέρουν να αλλοιώσουν το µήνυµά µας, που είναι σταθερό, διαυγές αλλά και αδιαπραγµάτευτο». Ο Παύλος Χρηστίδης απευθύνθηκε µάλιστα στους Ελληνες πολίτες τονίζοντας ότι µε την ψήφο τους θα δώσουν εντολές και θα καθορίσουν τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε εν τω µεταξύ και στην επιχείρηση ανατροπής του σκηνικού της πόλωσης που τροφοδοτείται σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη από τα δύο µεγάλα κόµµατα: «Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν χωράει στα δήθεν µέτωπα που επιχειρούν να την εντάξουν. Ούτε σε µέτωπα δήθεν προοδευτικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση αλλά ούτε και σε µέτωπα δήθεν συστηµικής κανονικότητας µε τη Ν∆ που κάθε µέρα και περισσότερο επιβεβαιώνει πόσο βαθιά συντηρητική παραµένει. Είµαστε κάτι ριζικά διαφορετικό και από τους δύο. ∆είχνουµε έναν άλλο δρόµο στους Ελληνες πολίτες. Τον δρόµο της πολιτικής σταθερότητας µε ευρεία πολιτική συνεννόηση και ανάληψης ευθυνών από όλους για να δώσουµε, επιτέλους, πραγµατική ελπίδα και προοπτική για το αύριο. Με ένα σύγχρονο, ρεαλιστικό και ολοκληρωµένο σχέδιο για την Ελλάδα που ήδη έχουµε παρουσιάσει».

Σταμάτης ΜαλέληςΚΙΝΑΛ