Πολιτική|20.10.2020 15:26

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Λάβαμε την επιστολή Δένδια και την μελετάμε

Μαρία Ψαρά

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε και επισήμως ότι έχει παραλάβει την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με την επανεξέταση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε -Τουρκίας και την αναστολή της συνάντησης μεικτής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας που επιβλέπει την τελωνειακή ένωση.  

Η επιστολή απευθυνόταν στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, ωστόσο δε θέλησε να μπει στο περιεχόμενό της. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για το θέμα, Άνα Πιζονέρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το περιεχόμενο της επιστολής και θα απαντήσει αρμοδίως. Η ίδια υπενθύμισε ότι οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας έχουν «παγώσει» και η όποια επιτροπή ήταν να συναντηθεί σήμερα αφορούσε τεχνικά θέματα. 

Επιπλέον ο έτερος εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πίτερ Στάνο, σημείωσε ότι η Κομισιόν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ παρέλαβε και δεύτερη επιστολή από τον Νίκο Δένδια, το περιεχόμενο της οποίας δεν θέλησε επίσης να αποκαλύψει. Κληθείς να σχολιάσει τέλος την τρίτη επιστολή του Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του της Γερμανίας Χάικο Μάας για πιθανό εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, ο Πίτερ Στάνο υπενθύμισε τις αποφάσεις που έλαβε το Συμβούλιο για το θέμα (13/10/2019) και παρέπεμψε στη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέν νεότερο υπάρχει για το θέμα.  

Νίκος ΔένδιαςΕυρωπαϊκή Επιτροπή