Πολιτική|31.12.2018 07:29

«Ποδαρικό» µε συγκρούσεις σε όλα τα πεδία

Φώφη Γιωτάκη

Tο «αφήγηµα» για την πολιτική αντιπαράθεση σε συνθήκες άγριας προεκλογικής πόλωσης εξυφαίνουν, στην εκπνοή του χρόνου, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, γνωρίζοντας ότι από τις πρώτες µέρες του Γενάρη θα ξεκινήσουν σκληρές µάχες σε όλα τα πεδία.

Το Μέγαρο Μαξίµου έχει ήδη ετοιµάσει και ποντάρει στο δεύτερο «κύµα» των θετικών µέτρων στο πεδίο της οικονοµίας και της κοινωνικής πολιτικής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εµφανίζεται αποφασισµένος να φέρει -χωρίς καθυστέρηση- στην ελληνική Βουλή, την κυρωµένη από τη γειτονική χώρα Συµφωνία των Πρεσπών.

Στην «αντίπερα όχθη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, προαναγγέλλοντας σφυροκόπηµα για την οικονοµική πολιτική και την καταψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών, ενώ στον ευρύτερο σχεδιασµό της Νέας ∆ηµοκρατίας εντάσσεται και το ενδεχόµενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας που εξετάζει λεπτοµερώς η Πειραιώς.

Το Κίνηµα Αλλαγής εξακολουθεί -αν και µέσα από διαφωνίες και αναταράξεις- να διαµηνύει διά της Φώφης Γεννηµατά την προσήλωσή του στην αυτόνοµη πορεία προς τις εκλογές, αναχαιτίζοντας κάθε συζήτηση περί συνεργασιών, είτε µε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.
Το Ποτάµι, από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να κινηθεί αναγνωρίζοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις µε αφορµή το «Μακεδονικό» αλλά και τις δηµόσιες παρεµβάσεις βουλευτών και στελεχών που προτείνουν καταψήφιση της Συµφωνίας των Πρεσπών και συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Η κυβέρνηση, πάντως, προετοιµάζει τις κινήσεις της µετά την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καµµένου από το υπουργείο Εθνικής Αµυνας όταν έρθει προς ψήφιση η συµφωνία για την επίλυση του «Μακεδονικού». «Η συνεργασία όπως την ξέραµε, µε τη µορφή που την ξέραµε, φτάνει στο τέλος της» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος έσπευσε να υπογραµµίσει ότι «από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση Τσίπρα έχει έναν συνολικό σχεδιασµό και στον σχεδιασµό αυτό δεν περιλαµβάνονται πρόωρες εκλογές».

«Εγκλωβίστηκε»

Σύµφωνα µε τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο Πάνος Καµµένος εγκλωβίστηκε στο θέµα των σχέσεων µε την ΠΓ∆Μ. «Θεωρώ ότι είναι κρίµα γι’ αυτόν, διότι η κυβερνητική συνεργασία της τελευταίας τετραετίας ήταν µια παραγωγική συνεργασία» συµπληρώνει ο κ. Βερναρδάκης, προεξοφλώντας, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προ ηµερών, τη στήριξη της συµφωνίας από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.

Παρουσιάζει, δε, ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κ. Βερναρδάκης θέλησε να ανοίξει µε τη δηµόσια παρέµβασή του το θέµα των έντονων διεργασιών στον χώρο της Κεντροαριστεράς, τη στιγµή µάλιστα που η Φώφη Γεννηµατά καταγγέλλει ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ για επιχείρηση λεηλασίας της προοδευτικής παράταξης, µε φόντο τις εκλογικές στοχεύσεις τους. Ο κ. Βερναρδάκης µε την αφήγησή του κατέδειξε την ανάγκη να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σήµερα «από θέση ισχύος και πολιτικής ηγεµονίας σε µια µεγάλη ανασύνθεση της προοδευτικής δηµοκρατικής παράταξης». Να της δώσει -επέµεινε επισηµαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικό και συµβολικό σηµείο αναφοράς- νέα ταυτότητα, νέα δυναµική, νέο πρόγραµµα διακυβέρνησης. 

Ο κ. Σηµίτης

Αίσθηση, εντός και εκτός Κινήµατος Αλλαγής, προκαλεί αναµφισβήτητα η δυσοίωνη πρόβλεψη του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Σηµίτη, ο οποίος µε συνέντευξή του στο «Βήµα της Κυριακής» δηλώνει: «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα µετά το 2018 θα προσφύγει γρήγορα στον δανεισµό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισµό Σταθερότητας (ESM). Το ΚΙΝΑΛ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Σηµίτη. Ωστόσο ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε ότι ελπίζει να µην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις. «Οσο και αν καταστροφολογεί, όσο και αν ενοχλείται ο κ. Σηµίτης, η έξοδος από τα µνηµόνια είναι πραγµατικότητα» απάντησε η Ράνια Σβίγκου, µε ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασµό της στο Facebook, µε την οποία εκτιµά ότι «η χώρα µας δεν θα µπει σε νέο πρόγραµµα, ούτε θα προσφύγει ξανά σε δανεισµό από τον ESM» 

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης