Πολιτική|16.11.2020 23:24

Ανάλυση Ιγνατίου: Το παρασκήνιο της επίσκεψης Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη

Newsroom

Ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρθηκε εκτενώς στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη και πώς ο ίδιος αρνήθηκε να συνταντήσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οπως σημείωσε ο Μάικ Πομπέο πέρασε από το Παρίσι, στο πλαίσιο της 10ήμερης περιοδείας του σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Στη Γαλλική πρωτεύουσα είχε συντάντηση με τον Πρόεδρο Μακρόν και με τον ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας. Επόμενος σταθμός είναι η Κωνσταντινούπολη και όχι η Άγκυρα, καθώς ο κ. Πομπέο αποφάσισε ότι δεν θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Φανάρι, θα έχει συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών και θα επισκεφθεί και ένα τζαμί. Δεν θα επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, την οποία ο Ερντογάν μετέτρεψε σε τζαμί, αλλά αναμένεται να κάνει τοποθέτηση για την Αγιά Σοφιά.

Πολλά είναι τα προβλήματα μεταξύ Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Τουρκίας και πλέον φαίνεται ανοιχτά η διάσταση απόψεων για την Τουρκία του κ. Πομπέο και του Λευκού Οίκου. «Έχω ακούσει πολλούς στην Ουάσιγκτον να υποστηρίζουν ότι ο κ. Πομπέο δεν είπε ακόμη τον τελευταίο λόγο για την Τουρκία», μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου. «Οπωσδήποτε δεν είναι φυσιολογική εξέλιξη όταν επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής μια χώρα και να μην επιθυμεί επίσημες επαφές με τις αρχές της, αλλά να βλέπει δύο ανώτερους κληρικούς που θεωρούνται εχθροί της πολιτικής ηγεσίας για να τονίσει αυτό που πονά τον Ερντογάν: Την απαίτηση των ΗΠΑ για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι βέβαιος ότι εάν το έκανε εναντίον της Ελλάδας, όλη η χώρα, όλοι μας θα είχαμε ανέβει στα κάγκελα», σημείωσε.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα είναι μια αντιτουρκική και αντιδιπλωματική ενέργεια και έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του Ερντογάν. Επί του παρόντος ο κ. Πομπέο απέρριψε την πρόταση Τσαβούσογλου να κάνει ένα «πέρασμα» από την Άγκυρα και να έχει επίσημες επαφές και συναντήσεις. Αλλά και όταν ο Τσαβούσογλου ζήτησε να πάει ο ίδιος στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Πομπέο απάντησε αρνητικά. Τέλος, σημείωσε ότι ο κ. Πομπέο έχει διαφορετική αντίληψη από τον Πρόεδρο Τραμπ για το θέμα των κυρώσεων στην Τουρκία για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

ΚωνσταντινούποληΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΜάικ Πομπέο